Epidemiolog tiodorovic.jpg

Korišćenje svih mjera je dalo rezultat kojim smo bili zadovoljni, ali to ne znači da treba da se uspavamo, rekao je epidemiolog dr Branislav Tiodorović.

Epidemiolog je rekao da Srbiji predstoji period slava i da domaćini treba da nastave da ih obilježavaju, ali da se odgovorno ponašaju.

"Krajem oktobra i u novembru dolaze slave. Velika je karakteristika Srba da slave, mogu da nastave tradiciju, ali da se pridržavaju mjera i razmišljaju o budućnosti svih nas. Treba da vode računa da im prostorije ne budu prenatrpane, da slave u kući, tamo gdje žive, da prilagode broj. Sveštenici treba da se pridržavaju mjera kada svete vodicu i cjelivaju kolač. Želimo da se slave pamte, nastave i da unuci nastave da ih slave", rekao je dr Tiodorović za TV Prvu.

Dezinfekcija, nošenje, maski i distanci je ozbiljna mjera. Prema njegovim riječima, ako nastavimo sa ovim mjerama i budemo mislili na svoje zdravlje, onda ćemo ipak usporiti dalje javljanje virusa i povećanje broja oboljelih.

"To nam je cilj i to će nam omogućiti da budemo pripremljeniji za zimski period kada ćemo više boraviti u zatvorenom prostoru i kada budemo sprovodili strožije mjere. Situacija se može u 24 sata i nekoliko dana promijeniti ako se ne koriste mjere. Miholjsko ljeto je dobro jer će ljudi boraviti više napolju i to će biti do kraja oktobra i od novembra se mjere moraju pojačati."

Koliki je rizik u školama?

U školama postoji neki mali rizik prenošenja, smatra dr Tiodorvić, ali kaže da u prirodi ne postoji rizik jednak nuli.

"Dakle ako dijete dolazi iz porodice u kojoj je neko pozitivan, svakako treba da odustanu od dolaska u školu. Roditelji treba da razmišljaju o tome da u školu šalju sigurno i zdravo dijete i da očekuju da će ono i u školi biti zdravo. Ako se toga pridržavaju i ako se poštuju mjere, možemo da budemo sigurni u jedno - nećemo imati eksploziju širenja te bolesti među djecom."

Takođe je postavio pitanje gde su ta djeca bila pethodnih mjeseci.

"Ja ne mogu da prihvatim kao istinu da su ona bila izolovana i sjedala kući. Istina je da su ta djeca boravila napolju, u dvorištu svoje kuće, svoje zgrade, pa i dvorištu škole. I ovih likepih dana su do kasno ostajali u školskom dvorištu. Da li postoji rizik? - Pa postoji, ali da li se taj rizik pojavio u obliku da imamo veliko povećanje - pa nije. Tih 24 škola, odnosno osamdesetak djece koje se razboljelo, na 880.000 učenika ne predstavlja sa objektivnog stanovišta podatak koji bi trebao da nas uplaši. Ne treba se plašiti. Treba samo sprovoditi mjere, poštovati procedure i preporuke i na taj način ćemo očuvati djecu."

Odrasli su tu da brinu o tome da oni budu zdravi da bi djeca bila zdrava.

Šta je sa pooštravanjem mjera?

Doktor nije isključio mogućnost da zbog velikog broja zaraženih u zemljama oko nas može doći do "prelivanja".

"Ovog trenutka nema potrebe za pooštravanjem mjera, ali ima potrebe za njihovo striktno sprovođenje, da u autobus ne može da uđe niko ko nema masku, ni u bilo koji zatvoreni prostor, da na otvorenom prostoru držimo odstojanje od dva metra jer to će nam očuvati dobru situaciju koju imamo, a što je duže čuvamo to će biti bolje stanje i u onom periodu kad očekujemo da će biti više rizika, odnosno boravaka u zatvorenom prostoru."