Indijska konoplja.jpg

Policijski službenici Policijske uprave Trebinje su u mjestu Kokorine, opština Nevesinje pronašli zasad sa 60 stabljika, visine do jedan metar, koje svojim izgledom i ostalim osobinama asociraju na stabljike indijske konoplje.

Naime, nakon početnih saznanja o mogućem zasadu indijske konoplje policijski službenici Odjeljenja za organizovani kriminalitet i droge i Policijske stanice Nevesinje su realizovali niz operativnih i istražnih radnji kako bi pronašli zasad, i otkrili lica koja su stabljike zasadili i uzgojili. Rezultat svih aktivnosti je pronalazak zasada od 60 stabljika koje svojim morfološkim karakteristikama asociraju na stabljike indijske konoplje i lišenje slobode dva lica inicijala M.M.M. i E.M. iz Mostara.

O događaju je obavješteno i Okružno javno tužilaštvo u Trebinju koje je naložilo da policijski službenici preduzmu sve mjere i radnje s ciljem dokumentovanja krivičnog djela „Neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga“, da se lica lišena slobode kriminalistički obrade i nakon toga puste na slobodu, a da se izvještaj o počinjenom krivičnom djelu dostavi naknadno.

U aktivnostima u dokumentovanju navedenog događaja učestvovali su i priadnici Federalne uprave policije, Terenskog centra u Mostaru koji su izvršili pretres kuće, okućnice i motornih vozila koja koriste lica M.M.M. i E.M. u Mostaru gdje su pronašli oko 2 kg zeljaste biljne materije koja svojim morfološkim karakteristikama asocira na opojnu drogu marihuanu i određenu količinu oružja i municije kao i minsko-eksplozivnih sredstava i mobilne telefone.

Policijska uprava Trebinje je za devet mjeseci 2020. godine evidentirala 12 krivičnih djela „Neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga“ i više od 70 prekršaja iz oblasti zloupotrebe opojnih droga u kojima je oduzela ukupno pet g. heroina, 72,5 g. kokaina, 164,2 g. marihuane, 10 stabljika indijske konoplje i osam komada tableta ekstazija.