Koncert muzej1.jpg

U Muzeju Hercegovine održan je koncert Sonje Marković na klaviru i Lidije Paulin na vilončelu. Ovaj duo nastupa zajedno već izvjesno vrijeme na raznim koncertima i takmičenjima na kojima je osvojio dosta nagrada.

Izvedena su djela Zoltana Kodaly, Nikolaya Myaskowskya i Borisa Papandopula.

Prema riječima Sonje Marković prijateljstvo sa Lidijom Paulin datira iz srednjoškolskih dana, zajedno su studirale, nakon toga išle na master studije, a sada na doktorske umjetničke studije na Fakultetu muzičke umjetnosti i nije bilo teško napraviti saradnju između njih.

"Ovo je prijateljstvo koje traje i koje će trajati. Nas zbližava temperament, slični pogledi na život, pristup muzici, a i autori su nam vrlo bliski. Ova tri autora su moderan dio našeg doktorskog ispita kao izborni predmet koji polažemo na FMU u Beogradu. Autori su iz 20.vijeka i prihvatljivi su za publiku sa folklornim ritmovima", istakla je Markovićeva.

Koncert muzej2.jpg

Lidija Paulin koja radi u sarajevskoj filharmoniji svaki slobodan trenutak provodi u gradu na Trebišnjici. Njih dvije zajedno sa violinstkinjom Ivanom Vojvodić trebale su u junu da nastupaju u Karnegi Holu, ali zbog pandemije virusa korona koncert je odložen za narednu godinu.

"Nastup u Karneg Holu je vrhunac naše karijere i studiranja. Svirati na takvom mjestu je uspjeh i čast za svakog umjetnika. To je podstrek za dalji rad. Presrećna sam što je premijera ovog programa u Trebinju", rekla je Paulin.

Večerašnji koncert sa ovim programom izveden je pred trebinjskom publikom premijerno, a za nekoliko dana će ove umjetnice izvesti isti program u Beogradu na FMU.