Laboratorija 12.jpg

U prostorijama Poljoprivrednog instituta Republike Srpske u Banjaluci danas je otvorena rekonstruisana, dodatno opremljena i akreditovana Laboratorija za zaštitu bilja.

Laboratoriju su otvorili Boris Pašalić, Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Nicola Minasi, ambasador Republike Italije.

Pašalić je istakao da je dodatno opremanje i rekonstrukcija laboratorije izvršeno u okviru projekta koji je finansira Vlada Italije, kao i sredstvima iz podsticaja za opremanje laboratorija koje je obezbijedilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

“Rekonstruisanjem i dodatnim opremanjem omogućeno je dalje proširenje akreditacije laboratorije, što doprinosi međunarodnoj kompetentnosti, kao i stvaranju uslova za poboljšanje sistema kvaliteta”, rekao je Pašalić.

On je naveo da su rekonstrukcijom, dodatnim opremanjem i akreditacijom laboratorije stvoreni uslovi za kontrolu prisustva i sprečavanje unosa i širenja karantinskih i nekarantinskih regulisanih štetnih organizama na područje Republike Srpske, pomoću međunarodno priznatih metoda.

Pašalić je kazao da sredstva za opremanje i rekonstrukciju Laboratorije nisu jedina koja Vlada RS izdvaja za Poljoprivredni institut i dodao da se za predstojeću jesenju sjetvu uvela i nova mjeru regresiranja kupovine domaćih sorti strnih žita.

“Naš cilj je da smanjimo uvoz sjemena iz vana u RS i sa druge strane da promovišemo i podržimo nabavku domaćeg sjemena. Dakle, Poljoprivredni institut ima svoje sorte i hibride i ove godine su dobili jednu novu sortu. Mi želimo da smanjimo cijenu sjemena na tržištu, a da mi tu razliku namirimo ispred Ministartsva i već smo to radili sa kukuruzom. Ove godine ćemo to raditi sa strnim žitima i mislimo da je to dobra mjera”, naveo je Pašalić.

Pašalić je kazao da je Poljoprivredni institut važna institucija za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i RS.

“Vidjeli smo u svim problemima izazvanih pandemijom koliko je proizvodnja hrane važna, a svoj puni doprinos u poljoprivrednoj proizvodnji daje jedna ovakva institucija. Naravno Ministarstvo podržava naš jedini Poljoprivredni institut koji ima u RS”, rekao je Pašalić i izrazio zahvalnost Ambasadi Italije.

Laboratorija 11.jpg

Minasi je naglasio da Vlada Italije podržava projekte značajne za razvoj društva.

“Doba pandemije virusa korona pokazalo je da moramo biti spremni da koristimo mogućnosti evropskog tržišta, naročito u poljoprivredi. Vjerujem da firme iz BiH mogu iskoristiti prednosti pristupa evropskom tržištu”, rekao je Minasi.

Vojislav Trkulja, direktor Poljoprivrednog instituta Republike Srpske izrazio je zadovoljstvo što je laboratorija rekonstruisana, dodatno opremljena i akreditovana.

“Ostvarili smo značajan uspjeh jer nam je priznata nova sorta pšenice koja je nazvana `Julija`. Ova sorta, koja ima veliki genetski potencijal, biće nosilac novog brenda – `BL sjeme`. Izuzetno je važno da imamo domaću proizvodnju, a na tržište će po nižim cijenama biti plasirane značajne količine kvalitetnog sjemena”, rekao je Trkulja.

Dodatno opremanje i rekonstrukcija Laboratorije izvršeno je u okviru Projekta “New actions to support the phytosanitary sector in Bosnia and Herzegovina for the harmonization with EU standards – PHYTO BiH” koji je finasiran od strane Vlade Republike Italije, kao i sredstvima iz podsticaja za opremanje laboratorija koje je obezbjedilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Rekonstrukcijom i dodatnim opremanjem omogućeno je dalje proširenje akreditacije laboratorija Instituta prema ISO/IEC 17025 što doprinosi dokazivanju međunarodne kompetentnosti, stvaranju uslova za poboljšanje sistema kvaliteta, te povećanju broja uzoraka i korisnika usluga laboratorije, kao i ukupnoj kontroli bezbjednosti poljoprivrednih proizvoda.

Osim toga, rekonstrukcijom, dodatnim opremanjem i akreditacijom laboratorija stvoreni su uslovi za kontrolu prisustva i sprečavanje unošenja i širenja karantinskih i nekarantinskih regulisanih štetnih organizama na područje Republike Srpske pomoću međunarodno priznatih metoda, što doprinosi stvaranju uslova za izdavanje međunarodnih certifikata za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Bosne i Hercegovine