Pomen vojvodi vidakovicu1.jpg

Kod spomenika vojvodi Nedeljku Vidakoviću, komandantu Bobanske čete, na 26. godišnjicu njegove pogibije, danas je služen pomen.

Cvijeće na spomenik položile su delegacije Grada Trebinja, Gradske boračke organizacije i nekadašnji saborci iz Bobanske čete.

Vojvodin saborac Dragan Ristić Beli kaže da se na ovaj dan svake godine prisjećaju svog komandanta i ratnih drugova koji su sa njim poginuli u istom rovu, ali i odaju poštu svim borcima Vojske Republike Srpske koji su položili svoje živote u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Pomen vojvodi vidakovicu2.jpg

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić poručio je da će Grad Trebinje uvijek čuvati uspomenu na one koji su položili svoje živote da bi mi danas živjeli u slobodi.

Njihova žrtva, dodaje Ćurić, obavezuje da i današnji školarci više znaju o zbivanjima kada je stvarana i odbranjena Republika Srpske, tim prije što se u mnogim medijima i danas ovi događaji prezentuju isključivo kao nedjela.

Pomen vojvodi vidakovicu3.jpg

Vojvoda Vidaković poginuo je na Krstovdan, 27. septembra 1994. godine, na Borcima kod Konjica, od iste granate smrtno su stradali i njegovi saborci Dragan Slijepčević i Ljubiša Popović, a teško je ranjen najmlađi pripadnik ove jedinice Aleksandar Masleša, koji je od posljedica ranjavanja preminuo u januaru naredne godine.

Bobanska četa Trebinjske brigade brojala je oko 120 pripadnika, a tokom odbrambeno-otadžbinskog rata poginula su 23 borca.