Sajam domacih proizvoda4.jpg

Asocijacija za ekonomski razvoj „REDAH“ Mostar i Udruženje građana „Centar za razvoj Hercegovine, u saradnji sa Gradom Trebinje, organizovalo je jednodnevni sajam u na kome su zadruge, udruženja i firme izložili i prodavali svoje poljoprivredne proizvode.

Na sajmu je bilo 14 izlagača.

Menadžer klastera Stara Hercegovina Danijela Salatić koji djeluje regionalno i zastupa Trebinje, Berkoviće, Ljubinje, Kalinovik, Bileću, Nevesinje, Istočni Mostar i Gacko, rekla je da iako je ova organizacija osnovana prije godinu dana može se pohvaliti sa uspjesima.

"Sve ono što je proizvedeno u Hercegovini je proizvedeni na tradicionalni način i mi gledamo da kroz naš klaster i dalje njegujemo, vrednujemo i dopunjujemo nekim novim stvarima. Ovaj projekat se pokazao i u razvoju novih kultura koje nismo imali u našem području ka što je paprika iz Berkovića koju ćemo ove godine i brendirati", rekla je Salata.

Zamjenik gradonačelnika Slađana Skočajić je rekla da Grad Trebinje podržava ovakve manifestacije.

"U strategiji razvoja Trebinja je poljoprivreda i to nije samo formalna podrška. U Hercegovini su mali posjedi i to je problem jer su subvencije u Republici Srpskoj takve da najviše korist imaju proizvođači koji imaju velike poljoprivredne površine. Fokusiramo se i da izmijenimo zakone koji se tiču subvencija za poljoprivredne proizvođače da se posebno regulišu na području Hrcrgovine gdje su mali posjedi", rekla je Skočajićeva.

Sajam domacih proizvoda1.jpg

Vlasnik Gazdinstva "Šarenac" Miroslav Šarenac ima voćnjak višanja-maraske u Pridvorcima. Prema njegovim riječima maraska se gajila u Trebinju jer ova vrsta višnje traži primorsku klimu.

"Proizvodim sirup, vino, liker, sok od višnje. Maraske je pogodna za likere jer u sebi sadrži aromu. Proizvode plasiram u Hercegocačku kuću, kafiće, restorane, prodavnice", rekao je Šarenac.

Aleksandar Sredanović u selu Vučja ima farmu prepelica sa oko 600 komada, a dnevno na tržište izbaci oko 400 jaja i sve se proda.

"Osim jaja od prepelica, imam pčele i svoj med, veliki vinograd, šljivik i ribizle. Proizvodim razne džemove i likere. Zadovoljan sam sa ovim što radim i može se izvući dobra prosječna plata, ali treba dosta da se radi", rekao je Sredanović.

Direktor firme “Herzegovina med“ Zoran Jakšić naglasio je da je njegova firma izložila proizvode da bi upoznali posjetioce šta njihovi kooperanti rade i koja je količina meda sa kojim raspolažu.

Sajam domacih proizvoda2.jpg

"Cijeli sajam je preplavljen domaćim proizvodima, a to je ono što Hercegovina ima da ponudi. Naš med je samo 'djelić' ukupne ponude, a med je autohtoni proizvod koji dolazi sa hercegovačkog krša i koji je jedan od najkvalitetnijih u svijetu", rekao je Jakšić.

Sajam domacih proizvoda3.jpg