Veselin Dutina.jpg

Od osnivanja Agrarnog fonda grada Trebinja, tokom posljednje tri i po godine, u poljoprivredu je uloženo više od 1.200.000 KM iz lokalnog budžeta, uključujući projekte hercegovačkih kuća, otkupnih stanica i programa podrške poljoprivrednim proizvođačima, rekao je Srni direktor ovog fonda Veselin Dutina.

Dutina ističe da je to značajna suma u poređenju sa prethodnim godinama kada se u poljoprivredu iz lokalnog budžeta ulagalo između 15.000 i 50.000 KM godišnje.

– Mi smo za tri godine uspjeli da uložimo 1,2 miliona KM. Otprilike oko 400.000 KM smo ulagali godišnje u poljoprivredu sa lokalnog nivoa – rekao je Dutina.

Naveo je da je za tri i po godine realizovano ukupno 25 programa podrške poljoprivrednim proizvođačima u Trebinju.

– Kroz te programe smo podržali direktno 1.071 korisnika, a indirektno je ostvarena podrška za više od 4.000 poljoprivrednih proizvođača u Trebinju – kaže Dutina.

On dodaje da su poljoprivrednike podržavali na različite načine – nabavkom poljoprivredne mehanizacije, pčelarske opreme, muzilica za krave, te opremanjem mini-sirana.

– Pomagali smo im subvencionisanjem električne energije za Udruženje korisnika voda, projektima obnove stočarskih objekata u ruralnim područjima, te podjelom sjemenskih paketa u rano proljeće pred sjetvenu sezonu – kaže Dutina.

Napominje da je 750 korisnika dobilo neku vrstu pomoći koja se odnosi na sjemenski materijal jer je to bila aktivnost tokom epidemije virusa korona, pa su se više orijentisali na taj dio.

Dutina je rekao da je Agrarni fond pokrenuo i sopstveni rasadnik, gdje se proizvodi rasad koji se, takođe, dijeli poljoprivrednim proizvođačima, a od iduće godine će to biti sadnja smokve i šipka koje su proizveli njihovi inženjeri.

– Poljoprivredna mehanizacija je radila punom parom i uradili smo desetine hektara zemljišta poljoprivrednim proizvođačima kroz osnovnu i dopunsku obradu zemljišta – naveo je Dutina i dodao da direktna podrška poljoprivrednim proizvođačima iznosi više od 460.000 KM kroz ove vidove programa podrške.

On ističe da je, prema informacijama koje dobijaju, većina poljoprivrednika u Trebinju zadovoljna saradnjom sa Agrarnim fondom, bez čije podrške ne bi mogli da unaprijede svoju proizvodnju.

– Prvi put se dešava da oprema koja je davana korisnicima nije zloupotrebljavana za neke druge svrhe, nego je stvarno nabavljano ono što je potrebno – rekao je Dutina i dodao da će nastaviti da podržavaju poljoprivredne proizvođače nekim drugim programima.