konobar.jpg

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna, te upozorio na važnost pridržavanja preporučenih mjera, posebno kada je riječ o ugostiteljskim objektima.

Zeljković je istakao da u ugostiteljskim objektima za jednim stolom mogu da sjede maksimalno četiri osobe, dok i dalje nije dozvoljeno sjedenje i stajanje za šankom, odnosno mora postojati fizička distanca među gostima.

- Obavezno je nošenje zaštitnih maski. Nema kretanja, osim do toaleta, nema stajanja za šankovima, nema ustajanja da bi se platio račun, već to konobar obavlja na mjestu sjedenja gostiju - rekao je Zeljković.

On je podsjetio da ugostiteljski objekti mogu imati i više od 50 lica, ukoliko prostor omogućava fizičku distancu među njima, te da je definisano da bude jedan sto na deset kvadrata.

Zeljković je ponovio da u ugostiteljskim, ali i ostalim objektima, ostaje na snazi mjera lične higijene i dezinfekcije, te naglasio da će poštovanje svih mjera kontrolisati republička inspekcija i komunalna policija.

On je apelovao na građane, roditelje, učenike i studente da se u slučaju pojave nekih od simptoma virusa korona obavezno jave ljekaru, te da budu svjesni ozbiljnosti situacije i koliko je važno poštovanje predloženih mjera.

Epidemiolog Jelena Đaković Dević pozvala je učitelje i nastavnike da budu primjer đacima kada je riječ o sprovođenju epidemioloških mjera i da budu pravilan model ponašanja.

Ona je navela da je u Republici Srpskoj u posljednja 24 časa virusom korona zaraženo još 51 lice, od testiranih 446, dok nije evidentiran nijedan smrtni slučaj.

- Ukoliko posmatramo broj novooboljelih po sedmicama, unazad tri sedmice ne bilježimo značajne varijacije. Riječ je o broju koji je nešto malo više od 40 na 100.000 stanovnika. Da bi govorili o povoljnijoj epidemiološkoj situaciji ovaj broj bi morao biti znatno niži - istakla je Devićeva.