Jesen.jpg

Jesen stiže danas u 15.31 časova. To je 266. dan u godini (računajući i 22. septembar), a do kraja godine ostaje još 101 dana, saopšteno je iz Trebinjskog astronomskog udruženja /TAU/.

Jesen će trajati 91 dan, a završiće se 21. decembra 2020. u 16 sati i 59 minuta kada počinje zima.

Jesen stiže na sjevernu Zemljinu poluloptu, a na južnoj u istom trenutku počinje proljeće.

"U trenutku početka jeseni Sunce će se prividno nalaziti u sazviježđu Djevice i od naše planete biće udaljeno 150.134.995 kilometara. Svjetlosni zrak ovu razdaljinu pređe za 8 minuta i 21 sekundu", pojasnili su iz TAU.

Jesen počinje onog trenutka kada Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju sjevernim nebom presiječe nebeski ekvator i pređe na južno nebo.

"U stvarnosti je ovo kretanje Sunca samo prividno jer Zemlja se okreće oko Sunca. Tog dana Sunce izlazi tačno na istoku, a zalazi na zapadu. Dan (obdanica) i noć traju po 12 časova i jednaki su pa se taj dan zove dan jesenske ravnodnevnice ili dan jesenskog ekvinocija", navode iz TAU.

Jesen je u Trebinju vrijeme otakanja vina i pečenja rakije, dok vrijedne domaćice prave zimnicu. Jesen ovdje može biti lijepa, sunčana i ugodna, okupana zlatno-bakarnim bojama lišća.  Jesen može biti, takođe, siva i melanholična, uspavljujuća sa kišama koje padaju danima.