Gimnazija srpsko francuska trebinje1.jpg

U Kulturnom centru u okviru "Cine caravane" francusko-njemačkog filmskog karavana održana je projekcija dva filma - "Kao dječaci" iz Francuske i "Mračni svijet" iz Njemačke

Ovaj filmski karavan započeo je u Sarajevu i tokom septembra obići će 20 gradova u BiH.

Direktoru Francuskog instituta i savjetniku za kulturu u ambasadi Francuske u BiH Jean - Christophe Thiabaud nije prvi put da dolazi u najjužniji grad Republike Srpske. 

"Srećan sam što sam u Trebinju jer je ovaj grad važan za Francusku u kome nakon Sarajeva ima najviše učenika koji uče francuski jezik. Nama je važna francusko-njemačka saradnja da pokažemo da je to moguće u Evropi," rekao je Thiabaud.

Predsjednik Skupštine Dragoslav Banjak istakao je da Trebinje nekoliko mjeseci razgovara sa ambasadom Francuske i direktorom Francuskog instituta iz Sarajeva oko otvaranja dvojezičnog (srpsko-francuskog) odjeljenja u Gimnaziji "Jovan Dučić".

To bi bilo prvo takvo odjeljenje u Republici Srpskoj,

"Djeca koja završe četvorogodišnje školovanje u tom odjeljenju imala bi mogućnost da nastave školovanje na francuskim univerzitetima. Trenutno smo u fazi izmjene nastavnog plana i programa za Gimnaziju i u tom smislu sarađujemo sa Republičkim pedagoškim zavodom i Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske. Plan je da u školskoj 2021/22. godini upišemo prvo ovakvo odjeljenje u Gimnaziji", naveo je Banjak.

On je kazao da je predviđeno da se poveća broj časova francuskog jezika, a prema planu dio nastave iz fizike, hemije i matematike predavaće se na francuskom jeziku.

"Prije toga profesori koji predavaju te predmete završiće obuku učenja francuskog jezika, a za to će se potruditi Francuski Institut. Učenici će nakon svake školske godine moći da polažu francuski jezik i da stiču znanja iz francuskog jezika karakteristična za pojedine stepene i ta diploma koju steknu nakon četvrtog razreda omogućiće im dalje školovanje na francuskim univerzitetima", rekao je Banjak.

Ambasador Njemačke u BiH Margaret Maria Uebber rekla je da je ovaj karavan u Trebinju veoma važan ne samo zbog njegove ljepote, već i zbog dugogodišnje saradnje Kulturnog centra i Geteovog instituta u Sarajevu.

Gimnazija srpsko francuska trebinje2.jpg

"Poruka koju nosi ovaj karavan i ovaj projekat je kao što su i filmovi koji se prikazuju ljubav, nada, solidarnost, prijateljstvo. Filmovi se prikazuju uz sve zaštitne mjere i želimo da što više gledalaca vide ove filmove nakon višemjesečne pauze zbog pandemije", kazala je ambasador Uebber.

Organizatori večerašnje manifedtacije su Francuski institut u BiH, Gete institut u BiH i Kulturni centar Trebinje,