dan bez automobila.jpg

U organizaciji Grada Trebinja u utorak, 22. septembra, u Trebinju će biti obilježen „Dan bez automobila“.

S obzirom na to da je osnovni izvor zagađenja vazduha u gradovima saobraćaj, cilj obilježavanje Svjetskog dana bez automobila  je podizanje svijesti javnosti o opasnosti od prevelikog zagađenja životne sredine, ukazivanje na sve ozbiljnije klimatske probleme i sve veću štetu koju pravimo ozonskom omotaču, kao i promovisanje ekološkog i zdravog načina života.

Predviđeno je zatvaranje ulica u centru grada od 9.00 do 10.30 časova za sva motorna vozila i organizovanje rekreativne vožnje i šetnja pješaka, u cilju promocije zdravog načina života.

Okupljanje učesnika je kod Dučićevog spomenika u 9.00 časova.

Kretanje učesnika: Dučićev spomenik, Njegoševa ulica, ulica Carice Milice, Kralja Petra I Oslobodioca, zatim skretanje u ulicu Desanke Maksimović, Svetosavska ulica, Mileševska, Herceg Stefana Kosače, i povratak učesnika istom trasom.

Pozivamo sve sugrađane da se priključe obilježavanju Svjetskog dana bez automobila i priključe se šetnji i rekreativnoj vožnji biciklima, rolerima, trotinetima.

Na ovaj način Grad Trebinje priključio se gradovima širom svijeta koji obilježavaju ovaj dan, te ukazuju na značaj zdrave životne sredine i održvi razvoj.