dubrovnik.jpg

Dubrovnik je jedan od najlepših gradova na Jadranskom moru, a u sebi krije mnoge istorijske tajne. Često je bio na meti mnogih osvajača te nije ništa čudno kada se neke dvije istorije ili religije ukrste na istom mjestu. Ipak, jednu stvar Hrvatska godinama skriva od očiju javnosti u Dubrovniku, a usko je povezana sa Srbima u Dubrovniku i njihovom stranom istorije.

Kako Objektiv.rs otkriva, na zidinama jednog od franjevačkog manastira u Dubrovniku pojavile su se ispod maltera, ni manje ni više nego pravoslavne ikone iz 14. vikeka.

Ova vijest, međutim kao da nekome u Hrvatskoj  ne odgovara da se pročuje, te je potpuno ignorišu, a čak i kriju od objavljivanja, valjda iz straha da se ne dokaže da su i Srbi nekada naseljavali Dubrovnik?!

Naime, kako za Objektiv.rs priča Miloš S. (38) koji je posjetio Dubrovnik i na zidinama franjevačkog manastira Male Braće, ali i crkvi Preobraženja Kristova ugledao pravoslavne freske niko od sveštenih lica nije želio da mu objasni o čemu se to radi.

Primjetio sam da se ispod maltera pojavljuju ikone, odmah sam prepoznao pravoslavni ikonopis, jer sam neko ko redovno obilazi manastire kako pravoslavne, tako i druge širom bivše Jugoslavije. Jednostavno volim to. Zanimalo me otkud u franjevačkom samostanu pravoslavne ikone. Pokušao sam da pitam ljude koji tu bogosluže, ali su svi kada su čuli moje pitanje okretali glavu i bez riječi odlazili od mene – kaže nam Miloš.

Prema njegovim rikečima, svuda gdje je pokucao na vrata sa tim pitanjem udario je u zid ćutanja.

– Istraživao sam malo i otkrio da su se prvi put ove freske ispod maltera pojavile 1992. godine i od tada se u Hrvatskoj, ali ni ovdje o njima ne priča. Pokušali su jednom i da ih prekreče, ali je čitav malter sa farbom otpao i ikone su ponovo izašle – otkriva svoje istraživanje Miloš.

Sve ovo podsjeća na kultno filmsko ostvarenje u režiji Gorana Paskaljevića “Vreme čuda” kada su nove komunističke vlasti od crkve htjeli da naprave školu, ali su kroz kreč ikone izbijale uvijek, ma koliko puta da su ih partizani krečili.

Kako ovaj portal saznaje, na ikonama koje su se pojavile na zidovima franjevačkog manastira zaista su iz 14. vijeka jer se na tom mjestu nekada nalazila pravoslavna crkva, koju su franjevci kasnije prisvojili i pretvorili u svoj samostan u Dubrovniku.

Prema istorijskim zapisima do kojih je došao Objektiv.rs na ovome mjestu crkvu je podigao jedan od najmoćnijih srpskih vladara kralj Uroš II Milutin 1317. godine te je moguće da ikone datiraju iz tog doba.

Na zvaničnom sajtu Dubrovačke biskupije kada je riječ o samostanu Male Braće u Dubrovniku ne postoje zapisi prije 1317. godine i dolaska srpskog kralja Uroša II Milutina. Već i oni navode da je “vrlo moguće da je samostan tada nastao”.

Samostan je jedan od najvećih i najmonumentalnijih franjevačkih samostana. Ima dva klaustra: gornji (renesansni, krstastih svodova i polukružnih lukova) i donji (romaničko-gotički, ornamentnih stupića heksafora, rozeta i kapitela raznih oblika: geometrijskih, biljnih, ljudskih i životinjskih) s krstastim svodovima i šetnicom povrh. Mihoje Brajkov iz Bara (prva pol. XIV. st.) je gradio ovaj klaustar koji spada u najbolja romaničko-gotička ostvarenja u Hrvatskoj. Ima 120 stupova i 12 masivnih pilastara. Preslikan je u 17. vijeku. freskama iz života svetog Franje. Na zidu klaustra je sarkofag M. Gučetica iz XIV. st. s reljefima, a u srednjoj šetnici klaustra je fontana s likom sv. Franje”, stoji na sajtu biskupije o ovom zdanju.

U Hrvatskim medijima, ali ni dubrovačkim turističkim letcima ne može se naći da se na ovom mjestu mogu vidjeti pravoslavne ikone iz 14. vijeka, već se to vješto krije i niko ne želi da priča o tome.

Poslali smo pitanja Dubrovačkoj biskupiji da nam objasni o čemu se radi i da li se dešava upravo ono što smo gledali u filmu “Vreme čuda”, ali smo mi, a tako i naši čitaoci i javnost ostali uskraćeni odgovora.