Asfalt scenica bobani.jpg

Stanovnici srpskog povratničkog sela Šćenica, u opštini Ravno u Bobanima, od sada će moći lakše do svojih domova, jer su konačno dobili asfalt. Tek mali broj Srba vratio se na svoja imanja. Elektrifikacija sela i putna komunikacija neophodan su korak za povratak.

Ni 25 godina nakon rata, povratak Srba u federalnu opštinu Ravno nije završen. Jedan od razloga je ruralno područje sa lošim infrastrukturnim uslovima, koji više priliče 19tom, nego 21vom vijeku. U Šćenicu se vratilo tek pet domaćinstava, i to u posljednjih desetak godina kada je selo dobilo struju. Da je drugačije kažu malobrojni mještani bilo bi ih više.

- Svaka infrastruktira znači. Ljudi bi se vraćali svojim domovima - kaže mještanin Slavko Miljak.

Za asfaltiranje puta iz budžeta opštine Ravno, još prošle godine, izdvojeno je oko 170.000 maraka. Finansije za obnovu kuća, pomoćnih objekata, subvencije za popljoprivredu, nastoje da obezbijede iz donacija. Srpski predstavnici u opštinskoj vlasti, kažu da je realizacija infrastrukturnih projekata lakša, od kako su Trebinje i Ravno potpisali sporazum o saradnji.

- Oko kilometar i 400 metara je novi asfalt, a jedan kilometar je presvlačenje. U pitanju je doancija Elektroprivrede Srpske. Sporazumom Trebinja i Ravnog stvorene su mogućnosti za obnovu infrastrukture - istakao je potpredsjednik opštinskog vijeća Ravno Pero Sredanović.

Odbornik opštine Ravno Stevo Putica je istakao da opština motiviše ljude na povratak.

- Kod mene u Orahu nije bilo ni struje. Danas dvanaest porodica dolazi, a a dvije porodice stalno žive - dodao je Putica.

Najveći problem i dalje je elektrifikacija srpskih sela. U prethodnoj godini struja je stigla do 4 srpska sela, ali posla je na tom polju još mnogo.

- Tražićemo i asfalt za Ivanicu i još sela. I dalje je problem elektrifikacija. Potrebno je oko 10 trafostanica, a tri će obezbijediti Vlada Srpske - naveo je Sredanović.

U ratu je na podrujču tadašnje opštine Trebinje stradalo 57 srpskih sela. Kuće spaljene i porušene, kao i crkve, oskrnavljena groblja. Većina sela ostalo je bez struje, a gotovo sva bez stanovnika. Ulaganja u obnovu prvi su uslov da opustjeli predjeli ponovo ožive.