vladimir-putin.jpg

Prvi put u svojoj istoriji Rusija posjeduje najsavremenije oružje koje nema pandan u svijetu, saopštio je ruski predsjednik Vladimir Putin tokom video-konferencije sa konstruktorom hiperzvučne rakete "Avangard" Gerbertom Jefremovim povodom dana ruske vojne industrije.

"Decenijama smo bili oni koji sustižu druge, to se odnosi i na atomsko, nuklearno oružje, zatim stratešku avijaciju dugog dometa, a zatim i raketnu interkontinentalnu tehniku", rekao je Putin.

Po njegovim riječima, "to je uvijek stavljalo državu u vrlo složen i čak opasan položaj".

"Bilo je trenutaka kada su nam prijetili, a mi nismo imali čime da odgovorimo. To je bilo očigledno, opasno narušavanje strateške bezbjednosti", priznao je predsjednik.

"Sada, prvi put u našoj istoriji, Rusija posjeduje najsavremenije tipove oružja koji višestruko prevazilaze po snazi, brzini, preciznosti sve postojeće oružje. Takvo oružje nema niko u svijetu. U svakom slučaju, ne za sada", naglasio je Putin.

Ruski lider je saopštio da je Rusije morala da napravi hiperzvučno oružje nakon izlaska SAD iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani.

"Izlazak SAD iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani 2002. godine natjeralo je Rusiju da počne da radi na hiperzvučnom oružju. Mi smo morali da napravimo to oružje kao odgovor na raspoređivanje američkog sistema PRO koji bi u perspektivi mogao, faktički, da neutrališe naš nuklearni potencijal", rekao je Putin.

On je čestitao dan vojne industrije konstruktorima i proizvođačima laserskog sistema "Peresvet", avijacione hiperzvučne rakete "Kindžal", podvodnog robotizovanog kompleksa s nuklearnim motorom "Posejdon", krstareće rakete s neograničenim dometom "Burevestnik", hiperzvučne rakete morskog baziranja "Cirkon" i drugog oružja kojima je u posljednje vrijeme naoružana ruska vojska i flota.

"U ovom trenutku posebno mkesto zauzima Avangard - sistem s manevarskim hiperzvučnim blokom koji se kreće 27 puta brže od zvuka, koji menja pravac po vertikali i horizontali. Avangard nije samo novi sistem, već nova vrsta strateškog oružja", rekao je Putin.

Putin je prvi put saopštio ime konstruktora ruske hiperzvučne rakete - u pitanju je upravo Gerbert Jefremov. On je nagrađen ordenom Andreja Prvozvanog. On je uporedio rad na "Avangardu" s nuklearnim i kosmičkim projektom SSSR.