Korona ozdravljenje.jpg

Broj zaraženih osoba koronavirusom u Hercegovini zadnjih dana vrtoglavo raste i južni dio FBiH ponovno postaje žarište, te prijeti slom zdravstvenog sistema

Stanje je posebno zabrinjavajuće u Mostaru gdje je regionalna Kovid bolnica za tri hercegovačka kantona, jer kapaciteti su već popunjeni i ponovno je potrebno otvaranje izolacionih prostora kako bi se bolnički kapaciteti rasteretili.

Direktor Doma zdravlja Mostar Mario Kordićza Klix.ba je kazao kako je zabrinut zbog novonastale situacije u najvećem hercegovačkom gradu, ponajviše zbog toga što je evidentno nepoštivanje izrečenih mjera zaštite.

"Cijelo vrijeme komuniciramo i ja sam već dosadan sam sebi kad govorim da bi trebali nositi maske, ali uzalud. Kada uzmete brojeve koji su trenutno u Mostaru, pa to uporedite sa brojevima gradova i zemalja u okruženju onda ćete vidjeti da je to prilično dramatičan porast brojeva novozaraženih osoba", kaže Kordić te dodaje kako je broj novozaraženih osoba izuzetno veliki u odnosu na broj stanovnika.

On podsjeća da medicinska struka neprestano upozorava građene putem svih medijskih kanala o potrebi zaštite od koronavirusa i neprestano ponavlja mjere zaštite, ali na terenu je evidentno da se one ne poštuju i nije mu jasno zašto je to tako.

Jedan od najvećih problema po njegovim riječima je održavanje velikih svadbi kao i ostalih okupljanja koja predstavljaju visoki rizik za širenje infekcije.

"Svadbe se odvijaju u zatvorenim prostorima, da li ih skroz zaustaviti ili ne, da budem potpuno iskren, u ovome momentu na ovakav broj zaraženih, ja sam za to da se zaustave, barem na jedan period da malo stabilizujemo situaciju", kaže Kordić.

Ističe da nekakav "lockdown" ne dolazi u obzir, jer misli da se čak s tim ništa i ne postiže.

"Epidemiju ne možemo zaustaviti, to je nemoguća misija. Moramo pokušati pronaći nekakav suživot s tim virusom na najbolji mogući način. Međutim ukoliko ne poštujemo te osnovne mjere dolazimo u situaciju da ćemo sami sebi praviti 'lockdown", pojašnjava mostarski ljekar.

Napominje kako je počela nova školska godina i da su se učenici vratili u školske klupe, te da je za očekivati da će broj zaraženih rasti.

On podsjeća da se intenzivno priča o vakcinaciji i ističe da je ruska vakcina krenula u ozbiljnije korištenje, te vjeruje da će do kraja godine ono stići u BiH.

"Tada će biti donekle ugodnije ako rizične grupe uspijemo vakcinisati", kazao je Kordić.

Dodaje da ne treba zaboraviti da će 90 posto osoba proći s lakšim simptomima, međutim ističe da je Kovid bolnica već puna.