curic stankovic.jpg

Lokalni izbori se održavaju 15. novembra, a političke partije uveliko vrše istraživanja javnog mnjenja. Ono najnovije koje je rađeno za potrebe jedne političke partije pokazuje da u Trebinju neće biti značajnijih promjena.

Kandidat SNSD-a i još osam političkih partija Mirko Ćurić uživa podršku čak 68 odsto opredijeljenih Trebinjaca, dok bi njegovom protivkandidatu iz SDS-a i još tri političke partije glas dalo 32 odsto opredijeljenjih birača.

Što se tiče lista političkih parija, ubjedljivo najveću podršku ima SNSD koji bi, da se izbori održavaju u nedjelju, osvojio 11 mandata. Zatim slijedi opoziciona Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića koju bi predstavljala četiri odbornika.

Lista SDS-a mogla bi da računa na dva mandata, koliko bi osvojila i Socijalistička partija, DNS i Ujedinjena Srpska.

Po jedan siguran mandat imaju Poligraf, koaliciona lista PDP-a i HNP-a i predstavnik nacionalnih manjina.

Tek nešto iznad granice cenzusa su NDP i SPS..

Za 29 mandat bore se SNSD  (za 12) i Lista Nebojše Vukanovića (za 5 mandat).

Istraživanje je rađeno na uzorku od 350 građana putem telefona.

Građani su kao najveću prednost aktuelne vlasti naveli brojne projekte koji su realizovani u proteklom periodu, te niz socijalnih programa. A među odgovorima zbog čega bi podržali Mirka Ćurića navodili su najavljene projekte izgradnje aerodroma i kliničkog centra u čiju realizaciju vjeruje čak 62 odsto ispitanika, odnosno 66 odsto opedijeljenih.

Najveća zamjerka aktuelnoj vlasti je što se ne otvaraju nova radna mjesta u realnom sektoru.

Što se tiče opozicije, građani kažu da bi ih podržali jer smatraju da je vrijeme za promjene i da opoziciji treba dati šansu da njihovi predstavnici pokažu šta znaju. Kao najveća zamjerka opozicionarima građani navode neodlučnost i "četvorogodišnje ćutanje".

Zanimljivo je - i za Ćurića i za Stankovića većina ispitanika, čak njih 78 odsto, odnosno 88 odsto opredijeljenih, kaže da su domaćini i ljudi iz naroda.