Izrael sad.jpg

Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein potpisali su danas istorijski sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa u Bijeloj kući.

Dokument pod nazivom Sporazum Abraham potpisali su izraelski premijer Benjamin Netanjahu, ministar spoljnih poslova UAE Abdulah bin Zajed i šef diplomatije Bahreina Abdulatif bin Rašid Alzajani uz posredstvo američkog predsednika Donalda Trampa, prenio je Glas Amerike.

"Okupili smo se da bismo promijenili tok istorije. Nakon decenija podjela i sukoba - obilježavamo početak novog doba za Bliski istok", poručio je u svom obraćanju Donald Tramp domaćin ceremonije, povodom normalizacije odnosa Izraela i dvije arapske države - Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina.

"Zahvaljujući izuzetnoj hrabrosti lidera ove tri države pravimo značajan iskorak u budućnost u kojoj će ljudi svih vjera i porijekla živjeti zajedno u miru i prosperitetu", istakao je on.

Predsjednik Sjedinjenih Država rekao je da će Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein uspostaviti diplomatska predstavništva - ambasade, razmijeniti ambasadore i otpočeti saradnju kao partneri.

"Oni su prijatelji", poručio je Tramp tokom obraćanja.

"Sporazumi će poslužiti kao osnova za sveobuhvatni mir širom čitavog regiona - nešto za šta su do skoro svi mislili da je nemoguće", podvukao je predsjednik SAD.

Američki predsjednik je istakao da, kako se izrazio, istorijsko potpisivanje dokazuje da se narodi Bliskog istoka oslobađaju propalih pristupa koji su obilježili prošlost.

"Potrebno je da narodi tog regiona iza sebe ostave razlike, ujedine se protiv zajedničkog neprijatelja i sarađuju kako bi se ostvarili bezbjednost i napredak", rekao je Tramp.

Predsjednik SAD-a se prije ceremonije sastao sa predstavnicima država potpisnica sporazuma označenog kao istorijski.

Izrael i UAE postigli su sporazum 13. avgusta, a Bahrein je u petak, 11. septembra, saopštio da će formalno priznati Izrael.

Prema sporazumu Abraham, izraelski premijer pristao je da stopira planove o aneksiji dijelova Zapadne obale.

Posmatrači, međutim, kažu da je taj sporazum još jedan znak nove dinamike na Bliskom istoku, gdje se sve više arapskih država približava Izraelu, što Palestince ostavlja izolovanim.