IMG_20200915_9331.jpg

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson posjetio je danas Narodnu biblioteku u Trebinju i rekao da mu je drago da je USAID pomogao projekat „Snaga lokalnog“ u ovoj ustanovi grantom od 15.000 maraka.

Nelson je istakao dobru saradnju sa Narodnom bibliotekom, gdje se pokazala ta snaga lokalnog.

„Pokrećemo proširenje ovog projekta sa sredstvima od pet miliona dolara da bismo pomogli da lokalne ideje imaju podršku“, rekao je Nelson.

On je istakao da ovim projektima želi podržati filantropsko djelovanje i lokalne ideje da bi se lokalne zajednice dalje razvijale.

Direktor Narodne biblioteke u Trebinju Milosava Supić Vuković rekla je da su tokom prošle godine, zahvaljujući sredstvima USAID-a, putem projekta „Snaga lokalnog“ koji je sproveo Institut za razvoj mladih „Kult“, uspjeli da u potpunosti promijene enterijer ove kulturne ustanove.

Ona je navela da su u okviru tog projekta stare police zamijenjene novim, a legat jednog od najznamenitijih Trebinjaca, pjesnika i diplomate Jovana Dučića opremljen je vitrinama u koje su smještene stare i veoma vrijedne knjige.

„Ova donacija i ovaj projekat ima višestruku korist za našu ustanovu. Spasili smo veliki broj vrijednih knjiga od propadanja, a korisnicima i svim zaposlenim smo omogućili da lakše i brže dođu do željenog naslova, jer do tada je veći broj knjiga bio neadekvatno skladišten“, rekla je Vukovićeva, zahvalivši američkom ambasadoru u BiH što prati rad ove ustanove.

Ona je naglasila da su u ovom projektu imali podršku i Gradske uprave koja je obezbijedila dodatni novac, drugih javnih preduzeća iz Trebinja i samih korisnika.