Likovna kolonija kolo 20202.jpg

Peta po redu Likovna kolonija "Kolo" otvorena je večeras na platou Muzeja Hercegovine.

Otvarajući Likovnu koloniju "Kolo" zamjenik gradonačelnika Slađana Skočajić pozdravila je učesnike riječima dobrodošlice istakavši da su umjetnici došli u prostor koji je pun istorije.

"Što se tiče lokacije gdje ćete stvarati pogledajte kako Dučićevo Trebinje nudi plato, a iza vas najboljeg učitelja akademika Ćorovića, u daljini Gračanicu, a sa druge strane još jedan pravoslavni hram. Sutra kada prošetate Trebinjem vidićete puno starina i sve bi to trebalo da Vam nudi inspiraciju kao i to da će dio vaših radova biti na humanitarnoj izložbi", istakla je Skočajić.

Osnivač i selektor Likovne kolonije "Koli" Dražen Milić je rekao da su odlučili da ove godine budu mlađi umjetnici do 40 godina.

"Program je i ove godine bogat. U četvrtak je humanitarna aukcija na kojoj će biti predstavljeni radovi učesnika, a sav prihod od prodatih slika ide za Udruženje "Sunce nam je zajedničko" za izgradnju dnevnog centra. Umjetnici će raditi u prostoru gdje još traje izložba akademika Milorad Ćorović", rekao jeMilić.

Ove godine odlučili su se samo za slikare iz Crne Gore, Srbije Federacije BiH i Republike Srpske.

Likovna kolonija kolo 20201.jpg

Prvi put u Trebinje iz Beograda dolazi Ivana Živić, koja se zahvalila organizatorima na profesionalnom dočeku i organizaciji.

"Prvi put se nakon dugog vremena nalazim u prilici da sam zaboravila na pandemiju i vidim da je domaća atmosfera. Ono što ja radim teško je riječima opisati jer u radovima najviše istražujem slobodu i pitanje ljudskih granica. To radim kroz različite simbole, vode, prostora, osoba koje plivaju kroz taj prostor, a slike su na neki način realne. Realno su naslikane, ali se bave apstraktnim misaonim temama i procesima", rekla je Živić.

Kolonija traje do nedjelje.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republoike Srpske i Grad Trebinje podržali su ovogodišnju koloniju.