Trebinje grad.jpg

Turistička sezona u Trebinju tradicionalno popularnoj destinaciji za goste iz regiona, ali i strance, živnula je od polovine jula, u avgustu se već tražio smještaj više i zabilježena je rekordna posjećenost tom gradu, kažu nadležni.

Direktor Turističke organizacije Trebinja Marko Radić kaže da imaju i goste iz Srbije, dok je nesto manje turista iz Hrvatske i Crne Gore u odnosu na period prije marta.

Uglavnom su to individualne posjete, produženi vikendi, jer turističke agencije uglavnom ne organizuju aranžmane zbog propisanih mjera zabrane okupljanja vise od 50 ljudi – kaže Radić za Tanjug.

U avgustu je, ističe, zabilježena najveća posjećenost, a sada, tokom septembra kapaciteti su popunjeni oko 60 do 70 odsto.

Do marta je vladalo veliko intersovanje stranaca da obiđu ovaj grad i prije pojave korona virusa postigli su rekordnih 100.000 noćenja, ali se od polovine marta sve to promijenilo.

Navodi da turisti boravak u Trebinju koriste da obiđu najpoznatije lokacije u gradu, poput rijeke Trebišnjice, zatim Hercegovačku Gračanicu, Perovića most, manastir Tvrdoš, a nezaobilazno mjesto je ljetnja bašta Platani, šetnja Starim gradom…

Ističe da je prethodni period bio veoma težak za turistički sektor i da su u periodu od marta do polovine jula izgubili 50.000 do 60.00 noćenja, ali da je, zahvaljući posticajnim mjerama i pomoći grada Trebinja i Vlade, uspio da nekako izdrži krizu.

Gradonačelenik Trebinja Mirko Ćurić objašnjava da su mjerama podrške gledali da pomognu privredi i sektorima koji su naviše izgubli zbog pandemije.

Mjere predviđaju da tokom perioda kada objekti i privrednici nisu radili budu oslovođeni taksi, a takođe i zakupa, dali smo i određene popuste. Nadamo se da će ova kriza što prije proći i da će privreda, a posebno turistički sektor da živne – dodaje Ćurić za Tanjug.

Navodi da posjete  Trebinju tokom avgusta ohrabruju i da su bili popunjeni svi kapaciteti – 2.700 registrovanih ležajeva i tražilo se mjesto više.

Ćurić poziva sve koji žele da putuju da posjete Trebinje, ističući da se preduzimaju sve epidemiološke mjere zaštite u hotelima, restoranima, ali i ostalim mjestima.