Manastir gracanica.jpg

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije najoštrije osuđuje mnogo puta ponovljene sramne pokušaje falsifikovanja istorije i otimanja srpske baštine na Kosovu i Metohiji od strane albanskih istoričara i medija, te poručuje da će država Srbija i srpski narod brinuti o svakom kamenu svog kulturnoistorijskog nasljeđa.

"Nije prvi put da se ovakve aktivnosti sprovode s ciljem potpunog poništavanja i brisanja iz istorije srpske kulturne baštine, materijalne i nematerijalne", saopštilo je Ministarstvo povodom teksta "Prisvajanje srednjevijekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srbaˮ, istoričara Bedrija Muhadrija, objavljenog juče u prištinskim novinama "Koha ditore".

U saopštenju se ocjenjuje da autor teksta, bez ikakve valjane argumentacije i u odsustvu vjerodostojnih podataka, tvrdi da "teritorija današnjeg Kosova nije bila epicentar aktivnosti izgradnje srpskih crkava u doba Nemanjića", kao i da su "najstarije srpske crkve građene uglavnom na uskoj teritoriji Raške".

"Nažalost, svedoci smo ponovne provokacije kosovskih albanskih autora i medija koji ovim postupkom iznova šalju jasnu poruku kako albanska većina na Kosovu i Metohiji posmatra položaj srpskog naroda, njegove kulturne baštine i Srpske pravoslavne crkve u južnoj srpskoj pokrajini", piše u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja i ovaj put apeluje da međunarodna zajednica i organizacije sa najvećom pažnjom pristupe zaštiti srpskog kulturnog nasljeđa, što je i njihova obaveza, potvrđena i ranijim i nedavno potpisanim sporazumom.

Iz Ministarstva poručuju da će država Srbija i srpski narod, gdje god da živi, brinuti o svakom kamenu i svakom djeliću svog kulturnoistorijskog nasljeđa na Kosovu i Metohiji, kao o svom najvećem blagu.

"Verujemo da ćemo kao i do sada u tome imati podršku i međunarodnih institucija i moralnijeg dela čovečanstva. Na besmislene falsifikate albanskih revizionista gledamo sa prezirom i žaljenjem", ističu iz Ministarstva kulutre i informisanja Srbije.