Vucurevic, petrovic i vukanovic trebinje.jpg

Skupštinske klupe nakon novembarskih lokalnih izbora u Trebinju mogle bi biti najzanimljivije do sada, jer bi se, prema ovjerenim kandidatskim listama, za istom skupštinskom govornicom mogli naći Luka Petrović i Slavko Vučurević, a njima se pridružiti Nebojša Vukanović.

Oni su nosioci odborničkih lista SNSD, HNP-PDP i Liste za pravdu i red, i ukoliko dobiju dovoljno glasova birača, osvojiće odbornički mandat u  lokalnoj skupštini. Sva trojica su se nadmetala u trkama za gradonačelnika Trebinja, a Petrović i Vučurević su uspjeli po jednom stići na mjesto prvog čovjeka grada. Međusobne optužbe, teške riječi i sudski sporovi još su aktuelni.

Nosioci sve tri odborničke liste očekuju dobar izborni rezultat, a da će sjesti u skupštinske klupe jedino je za sada potvrdio nosilac liste SNSD i generalni sekretar ove stranke Luka Petrović.

Prihvatiću mandat. Očekujem da će SNSD sa svojim koalicionim partnerima u novom sazivu imati 21 od 29 odbornika. Takođe, očekujem da kandidat SNSD i koalicije okupljene oko ove stranke za gradonačelnika Trebinja, Mirko Ćurić, dobije više od 70 odsto glasova Trebinjaca na lokalnim izborima – najavljuje Petrović.

Dodaje da lista SNSD u Trebinju ima najmlađeg kandidata, mladića koji je tek postao punoljetan i koji će ove godine prvi put glasati.

Osim na odborničkoj listi u Trebinju, SNSD u Berkovićima ima najmlađeg kandidata za načelnika u istočnoj Hercegovini, koji ima 28 godina – navodi generalni sekretar socijaldemokrata.

Koalicija

Nosilac liste koalicije „Naša Hercegovina“, Hercegovački narodni pokret – Partija demokratskog progresa i bivši gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević (PDP), nije mogao potvrditi da li će preuzeti mandat, ukoliko dobije dovoljno povjerenja svojih sugrađana.  

To će zavisiti od interesa koalicije i poštovanja programskih ciljeva. Naša stranka će raditi zajedno sa HNP – rekao je za Srpskainfo.

Vučurević kaže da je PDP u Trebinju napravio koaliciju s pokretom Rodoljuba Draškovića da bi se opozicija ukrupnila i glasovi manje rasipali.

S obzirom na našu saradnju dok sam bio gradonačelnik i projekte koje smo tada započeli, mislim da je prirodno da budemo u koaliciji s Draškovićem – naveo je on.

Repriza

Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj Skupštini RS, bez obzira na rezultate na lokalnim izborima, najvjerovatnije se neće odreći poslaničkog mandata u Narodnoj skupštini, jer smatra da tako može više da uradi za narod Trebinja, Hercegovine i cijele Srpske.   

Za svoju listu kaže da je čine čestiti i hrabri ljudi, da ima mladih i iskusnih, te da očekuje da će sa ovakvom listom ponoviti uspjeh prije osam godina, kada je bio kandidat za gradonačelnika Trebinja, i osvojiti sedam do osam odborničkih mjesta. 

Petrović i Vučurević susretali su se i ranije za skupštinskom govornicom, kada je Vučurević postao gradonačelnik Trebinja, a Petrović bio odbornik SNSD prije nego što je osvojio poslanički mandat.

Pored tri najzvučnija imena trebinjske političke scene proteklih godina, pred glasačima u Trebinju i na ovim lokalnim izborima naći će se nove koalicije i novi lideri političkih partija.

Koalicioni sporazum potpisale su Ujedinjena Srpska i Partija ujedinjenih penzionera, a Pokret za Srpsku nastupiće zajedno sa Socijalističkom partijom Srpske – „Budućnost Srpske“. Najmlađi odbornik u RS Bojan Šapurić napustio je DNS i stao na čelo trebinjskog NDP.

DVA KANDIDATA ŽELE NAČELNIČKU FOTELJU

U trci za gradonačelnika Trebinja su dva kandidata, aktuelni Mirko Ćurić iz SNSD, koga je podržalo devet političkih partija, i Ilija Stanković iz SDS, bivši odbornik ove stranke, koga su podržale četiri opozicione partije.

Prema podacima CIK BiH, Trebinjci će ove godine birati između kandidata na 24 liste, a u skupštinske klupe može sjesti 29 odbornika.

Među onima koji su ovjerili liste su i novi politički subjekti poput „Re-balansa“, „Kruga“, Novog doba“, „Lijevog krila“. Ni ovih lokalnih izbora neće izostati trka za odbornike nacionalnih manjina u kojoj učestvuje 16 partija, pokreta ili pojedinaca. Nacionalne manjine predstavlja jedan odbornik u aktuelnom sazivu u trebinjske Skupštine.