kucna izolacija zabrinut covjek.jpg

Nakon što su neke evropske zemlje smanjile broj dana u samoizolaciji ili to planiraju, nadležni iz Republike Srpske ističu da i oni razmatraju mogućnost skraćivanja perioda trajanja samoizolacije, koji je trenutno 14 dana.

Stručni medicinski tim koji savjetuje slovenačku vladu predložio je da se  trajanje obaveznog karantina sa 14 smanji na  10 dana,  a to su već Norveška i Nizozemska učinile.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, kazao je za "Nezavisne" da  u izolaciji od 14 dana  budu osobe koje su pozitivne na virus korona i one osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa osobom koja je pozitivna, te da Institut prati smjernice Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) koja navodi i iskustva pojedinih zemalja nakon što su smanjile broj dana u izolaciji.

"Razmatramo i tu mogućnost što se tiče skraćivanja perioda trajanja samoizolacije tako da ćemo u narednim danima procijeniti sveukupnu situaciju", kazao je Zeljković.

Dodao je da u RS trenutno ima  određeni broj osoba koje su u izolaciji.

"Još razmišljamo  da li da se ide diferencijalno, da osobe koje su pozitivne  ostaju u izolaciji i dalje 14 dana, a osobe koje su kontakt budu u izolaciji 10 dana", kazao je Zeljković.

Prema njegovim riječima, zbog početka nove školske godine bilo je bitno da izolacija traje 14 dana, zbog minimaliziranja rizika.

Zlatan Peršić, stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva, kazao je da je u  Federaciji za osobe oboljele od kovida19 i dalje obavezna 14dnevna izolacija.

"Mi pratimo preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i nove dokaze koliko se ljudi trenutno nalazi i izolaciji", kazao je kratko Peršić.

Podsjećanja radi, EU je nedavno upozorila članice da ne smanjuju 14dnevni karantin za osobe zaražene virusom korona pošto se kod nekih simptomi pojave i nakon dvije sedmice.

U BiH je u posljednja 24 časa virusom korona zaraženo ukupno 285 osoba i to u FBiH 212 osoba, a u RS njih 73.

Najveći broj zaraženih u RS registrovan je u Banjaluci  kod 19  osoba, te u  Foči kod osam osoba, dok je kovid19 evidentiran u svim kantonima u FBiH osim u Bosanskopodrinjskom i Posavskom.

Od posljedica virusa korona juče je u BiH preminulo pet osoba, a svi potvrđeni smrtni slučajevi su registrovani u FBiH.

U prostorijama objekta bivše Garnizonske ambulante u krugu Opšte bolnice "Prim. dr Abdulah Nakaš"  u Sarajevu  juče su počeli radovi na formiranju izolatorija za smještaj i liječenje oboljelih od kovida19.

Ismet Gavrankapetanović, v.d. direktora Opšte bolnice, kazao je da se objekat zapravo vraća svojoj kući.

"Nakon epidemije to će biti bolnički kompleks koji ćemo staviti na raspolaganje bolesnim sugrađanima", rekao je Gavrankapetanović.

Dosad 15 đaka pozitivno

Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS,  rekla je da je do sada u  RS registrovano 15 učenika pozitivnih na virus korona  kao i sedam nastavnika i drugih radnika u školama.

"Mi smo u svakodnevnoj komunikaciji sa upravama škola i nijedna škola nije iskazala probleme. Sve mjere se sprovode na propisan način. Što se tiče samih učenika, oni nisu zaraženi u školama, a u svim slučajevima direktori su postupili u skladu sa procedurama", navela je Trivićeva.

Dodala je da je stanje pod kontrolom, te da sve osnovne i srednje škole imaju sve što je potrebno da primjenjuju preporučene mjere zaštite higijene i dezinfekcije.