Izlozba petar kocic2.jpg

U galeriji Kulturnog centra otvorena je izložba fotografija Petra Kočića i njegove porodice "Ruža u mećavi" autora Zorana Pejašinovića.

Na 14 panoa izloženo je hronološki fotografije od 1899. godine kada su se upoznali Petar i njegova buduća supruga Milka.

Otvarajući izložbu gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je rekao da ova izložba, osim lične poruke Kočićeve životne saputnice svom Petru, za sve nosi i drugu simboliku.

"To je spoj cvijetne Hercegovine i snježne Krajine, spoj dva srpska štita. Trebinje i Hercegovina imaju Dučića, a Banja Luka i Krajina Kočića. Dva savremenika, dva zlatna slova srpske književnosti u prozi i pjesmi. Dučić je za Kočića rekao: 'Samo ime Kočić baca i danas, a bacaće još dugo čitav mlaz svjetlosti na jedno veliko razdoblje našeg srpskog bola i ponosa. Umro je mlad, ali je bolje nego iko uspio da otkrije jednu zemlju sa novom srpskom dušom'", rekao je Ćurić.

Izlozba petar kocic1.jpg

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković rekla je da je Petar Kočić ostavio putokaze koje treba da slijedimo.

"To nas obavezuje da više radimo, da učimo svoju djecu da poštuju porodicu, da se držimo zajedno, da vole otadžbinu i slobodu i da čuvamo materinji jezik. To nas obavezuje i da ne smijemo da stanemo, već da moramo nastaviti Kočićevim putem, da stvaramo budućnost koja nam pripada", istakla je Đakovićeva.

Prema njenim riječima, Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske promoviše djela Petra Kočića, ali i drugih srpskih književnih velikana u okviru kampanje “Čitajmo zajedno”, koja je započela u julu.

Autor Zoran Pejašinović je pojasnio zašto izložba nosi naziv “Ruža u mećavi”.

"Kada je prije 121 godinu Kočić upoznao svoju suprugu Milku poklonio joj je ružu i ona je tu ružu kroz silne životne mećave, smrt sina Slobodana, seljenja od Sarajeva, Skoplja, Beograda, Banja Luka, kroz svjetske ratove i porodične tradicije nosila sa sobom, čuvala je ljubomorno zašivenu koncem u spomenaru i sačuvala je do kraja. Petar je srpskom narodu vratio lijep srpski jezik, a Dučić ga je punim ustima hvalio. Meni je drago što Kočić pohodi u Trebinje, a biće prilike i za obrnutu posjetu”, pojasnio je Pejašinović.

Izložbu će posjetioci moći da pogledaju u narednih desetak dana.

Izlozba petar kocic3.jpg