Crna gora.jpg

Prijedlog sporazuma opozicije u Crnoj Gori je usaglašen i potpisan pred novinarima, a između ostalog, u njemu stoji da nova vlast neće pokretati postupak za povlačenje priznanja Kosova.

Krivokapić: Mislim da će ekspert biti na čelu Vlade

Na zajedničkoj konferenciji za novinare lidera opozicije koji bi trebalo da formiraju novu Vladu, jedan od njih, Zdravko Krivokapić, rekao je da potpisivanje znak da su krenuli putem koji neće biti promenjen "kao što spinuju".

Sporazum su potpisali nosilac liste koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić, lider koalicije "Mir je naša nacija" Aleksa Bečić i lider koalicije "Crno na bijelo" Dritan Abazović. Između ostalog, obavezali su se da nova vlada neće pokretati nikakve inicijative ili postupke izmjene državne zastave, grba i himne, odnosno da će poštovati Ustav Crne Gore.

Nova demokratska vlast neće pokretati postupak za povlačenje priznanja Kosova, stoji u sporazumu.

U sporazumu se dodaje da neće biti revanšizma po političkom ili bilo kom osnovu, zatim da će nova vlast donositi sve zakone u skladu sa evropskim standardima, sa ciljem da se što pre ostvare integracije pod okriljem EU.

Nova demokratska vlast će omogućiti učešće u vlasti manjinskim partijama, bez obzira da li imaju parlamentarni status ili ne, potpisano je.

Dogovorili su se da će "nova demokratska vlast u Crnoj Gori odgovorno sprovoditi sve međunarodne obaveze, jačati i unapređivati saradnju sa NATO savezom", da će ubrzano i posvećeno realizovati, sve reforme u vezi sa evrointegracijama, da će izvršiti depolitizaciju ključnih institucija vlasti zbog obezbeđenja beskompromisne borbe protiv korupcije i kriminala...

"Ako nas uhvatite u korupciji prijavite nas", rekao je Krivokapić, nakon potpisivanja. Abazović je kazao da će buduća vlada imati podršku međunarodne zajednice. "Buduća vlada mora da se posveti ekonomskom stanju u državi", rekao je on.

Krivokapić je govorio i o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

"Poštujući evropske stanarde to ćemo uraditi i za ovaj zakon koji decidirano ne stoji u sporazumu, ali mislim da je potpuno jasno da niko nema ništa protiv da bude donesen taj zakon, jedino je problem što ovaj sada ugrožava imovinu. Onaj ko ugrožava imovinu i ne omogućava najznačajnije pravo slobode pokazao je šta to znači. Ovo nije bilo pitanje referenduma koje je DPS htio da prikaže, već je pitanje druge stavke a to je borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije koja je evidentna na svakom koraku. Daje nadu da mi kao nova vlast to možemo da promijenimo", kazao je Krivokapić.

Bečić je rekao da sporazum sam po sebi govori više od bilo koje njihove rečenice. "Istorijski rezultat pratila je i naša istorijska izjava produbljena ovim istorijskim sporazumom. Sporazum je najbolji odgovor na sve pokušaja podmetanja, manipulacija, stvaranja tenzija i podela.

On je potvrda da će nova demokratska vlast biti proevropska, prozapadna, procrnogorska, prograđanska. Spremna da služi Crnoj Gori i njenim građanima. Nema promene već samo jačanja spoljnopolitičkog puta Crne Gore", istakao je Bečić.

Zacrtavanjem da ćemo poštovati Ustav i da nema promene simbola a sa druge strane ispruženom rukom prema manjinskim narodima pokazujemo da nam nije samo cilj jačanje evropskog i evroatlanskog puta, već i građanske Crne Gore, dodao je Bečić.

"Čekaju nas veliki ekonomski i socijalni izazovi, nagomilani problemi, prazna kasa, borba protiv korupcije i kriminala. Buduća vlada ima zadatak da se najviše posveti tim pitanjima. Sa ovim umire svaka manipulacija DPS-a, svaki pokušaj analitičara, manipulacija. Odlučni smo da sprovedemo pomirenje i bavimo se pitanjima koja najviše opterećuju građane Crne Gore", kazao je Abazović.

Potpisom su se obavezali da sporazum poštuju, kako su rekli, dosledno.