novac-min.jpg

U 432 zavoda, agencije, instituta, službe, fonda i drugim javnim ustanovama širom Bosne i Hercegovine zaposleno je 18.435 osoba. Njihov ukupan budžet iznosi 1,7 milijardi maraka godišnje, a najveći iznosi troše se upravo na plate zaposlenih. Od toga, čak 7,5 miliona maraka se troši na plate direktora.

Preliminarni podaci, koje je Transparency International u BIH objavio u prvoj bazi javnih ustanova u BIH, pokazuju da plate direktora i članova upravnih odbora najčešće idu do zakonom dozvoljenih maksimuma, a neke ustanove su im kolektivnim ugovorima dale i veća prava.

Što se tiče Republike Srpske, od dostavljenih podataka iz više od 170 ustanova, u top 10 što se tiče visine direktorskih plata ulaze sledeće institucije.

- JZU Dom zdravlja ,,dr Ljubomir Ćeranić" Sokolac - Adrijana Stanar ...... 3.348 KM

- Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "dr Miroslav Zotović" Banja Luka - Goran Talić .......3. 260  KM

- Centar za dnevno zbrinjavanje djece i omladine Doboj - Dragan Petković ...... 3.000 KM

- Kazneno-popravni zavod Doboj - Branko Miletić ....... 2.934  KM

- Zavod za stomatologiju RS - Ranka Knežević ...... 2.780  KM

- Turistička organizacija grada Banja Luka - Irena Radojević ...... 2.774 KM

- Gerontološki centar Banja Luka - Vinko Lolić ...... 2. 702 KM

- Veterinarski institut RS "Dr Vaso Butozan" Banja Luka - Željko Sladojević ....... 2. 700 KM

- Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banja Luka - Jelena Kurtinović ...... 2.691 KM

- Zavod za zapošljavanje RS - Miroslav Vujičić ..... 2.564 KM

Podaci nisu kompletni, jer su 133 ustanove odbile da dostave neke od traženih podataka koji uključuju broj zaposlenih, iznos budžeta, sastav i primanja uprave i nadzornih odbora, pojašnjavaju iz Transparensija.

Što se tiče Republike Srpske, među direktorima koji su odbili da daju podatke o svojim platama su i Manojla Zrnić iz Službenog glasnika RS, Anka Šmitran Durić iz Zavoda za medicine rada i sporta Srpske, te Branislav Zeljković – direktor Instituta za javno zdravstvo RS, Irena Joldžić iz Centra za socijalni rad Banja Luka i Bojan Lukić iz Agencija za unapređenje zdravstvene zaštite RS.

Ekonomisti kažu da se ovakvim sistemom rada u javnom sektoru gdje direktori imaju plate kao tri prosječne nikada neće napredovati.

Iz Transparensija kažu da su u sklopu istraživanja dosad uputili oko 200 urgencija na adrese ustanova koje nisu dostavile tražene informacije, te 25 žalbi i dvije tužbe prema javnim ustanovama koje su djelimično ili u cjelosti odbile pristup ovim informacijama.