Cvijanovic viskovic.jpg

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da Srpska ima rezervni plan ako dođe do širenja virusa korona, ali da je epidemiološka situacija sada pod kontrolom.

Višković je pojasnio da se rezervni plan dobrim dijelom razlikuje u odnosu mart, odnosno neće se pribjeći mjeri da se zatvaraju škole.

- Ako bude trebalo neko odjeljenje staviti u izolaciju i da imaju onlajn nastavu, to ćemo raditi. Ako se desi da treba neku školu staviti u izolaciju, i to ćemo raditi - rekao je Višković za Alternativnu televiziju.

On je dodao da je onlajn nastava posljednji korak, ali da želi da vjeruje da Republika Srpska neće doći u tu poziciju, te ukazao kako u ovakvoj situaciji odgovornost imaju svi, i prosvjetni radnici i roditelji i učenici.

- Apelujem da roditelji, ako primijete bilo kakve simptome kod svoje djece, taj dan ne šalju dijete u školu već da se obrate nadležnim zdravstvenim ustanovama da se provjeri da li ima ili nema virus. Bolje je da jedan dan dijete ne ide u školu nego da zbog nekog ili nečijeg propusta dođe u školu i ugrozi ostale - rekao je Višković.

On je poručio da će se protiv onih koji su nesavjesni provoditi mjere i da to ne treba shvatiti kao torturu.

Višković je saglasan da se zbog epidemije šteta svakodnevno uvećava, što niko ne može da zanemari, ali da su projekcije da će do Nove godine manjak prihoda u budžetu biti 240 miliona KM, kao i da bi svi u Srpskoj bili zadovoljni ako ostane na tom nivou.

- U ovom momentu možemo da kažemo da je budžet stabilan, da sve obaveze izmirujemo, redovno plaćamo plate, penzije, podsticaje, doprinose, tako da ne vidim nikakvu razliku u finansijskom dijelu između ovog i istog dana prošle godine - istakao je Višković.

Govoreći o izgubljenim radnim mjestima tokom epidemije, Višković je rekao da je, prema izvještaju Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, riječ o oko 12.300 radnih mjesta, a da je u istom periodu posao pronašlo oko 11.400 radnika.

On je istakao da je prilikom posjete jednom privrednom subjektu u Kotor Varošu uvidio da bi privredni ambijent u Republici Srpskoj bio znatno lošiji da nije bilo mjera Vlade.