Granica.jpg

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, rekao je danas da je na sastanku sa premijerima entiteta Radovanom Viškovićem i Fadilom Novalićem, dogovoreno da se predloži da granice BiH budu otvorene za sve druge strane države koje sad ne mogu ući u BiH, ali sa negativnim testom na virus korona ne starijim od 48 sati.

"Vlade entiteta će ove odluke potvrditi na svojim sjednicama, a nakon toga će to učiniti i Savjet ministara", kazao je Tegeltija.

Ističe da su razgovarali kako pomoći privredu, te o "Elektroprenosu".

"Usaglasili smo da će Savjet ministara zajedno sa entitetskim vladama pripremiti program koji će  sadržavati novi institucionalni ciklus i prijedlog za rasterećenje privrede u periodu od septembra 2020. do 2021. godine a isto ćemu učiniti i za pomoć domaćoj privredi", kazao je Tegeltija nakon sastanka sa Radovanom Viškovićem i Fadilom Novalićem danas u Sarajevu.

"Kada su u pitanju razgovori sa međunarodnim finansijskim intitucijama zahvalili smo svima onima koji su imali razumijevanja u doba pandemije. Za sada je odluka da otvorimo  pregovore sa MMF-om i očekujemo da Misija MMF-a bude u oktobru u BiH i da će nam nakon toga biti potrebna dva mjeseca da inplementiramo dogovor", kazao je Tegeltija.

Rekao je da očekuju  završetak razgovora sa Evropskom komisijom za makroekonomsku pomoć, s tim što će tražiti da makroekonomska pomoć ne bude za jednu godinu, nego za pet, kao što je i omogućeno svim članicama EU.

Dodao je da je dogovoreno i formiranje radnih grupa koje će pomoći zaštiti domaće proizvodnje.