Podgorica.jpg

Opozicija koja je na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori nastupila u tri kolone - "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo" ostvarila je pobjedu u većini gradova - Pljevljima, Plužinama, Podgorici, Mojkovcu, Nikšiću, Kolašinu, Andrijevici, Beranama, Danilovgradu, Žabljaku, Herceg Novom, Budvi, Kotoru i Tivtu.

U ukupnom zbiru glasova "potukli" su DPS Mila Đukanovića i tradicionalne partnere, kojima su "ostavili" samo Ulcinj, Cetinje, Bar, Gusinje, Rožaje, Plav i Bijelo Polje.

Lista "Za budućnost Crne Gore" bila je najubjedljivija u Pljevljima, gdje je osvojila 8.756 glasova, a DPS više od tri hiljade manje. U Beranama je ZBCG dobila 10.024 glasa, a DPS upola.

Iako je u prestonici DPS dobila pojedinačno najviše - 41.923 glasa, tri opozicione partije su sakupile preko 70.000 glasova. Bili su ubjedljivi i u Plužinama, gdje su Milovima ostavili tek 387 glasova, a opozicionari prikupili preko 1.600 listića. U ovom mjestu, DPS je prikupio najmanje glasova.

I u velikom rezervoaru glasova - Nikšiću, DPS je osvojio 18.542 glasa, a opozicionari su prikupili preko 27.000.

Lista ZBCG je "disala za vrat" Milovim pulenima i u gradovima gde je posljednjih godina "kaskala". Tako je, na primjer, u Bijelom Bolju DPS dobio 11.163, a ZBCG 10.925 glasova.

Ipak, zahvaljujući odličnom rezultatu ZBCG, opozicija je na sjeveru zemlje počistila DPS, i pored toga, što je, na primjer, Berane više od dva mjeseca bilo pod opsadom tajne i javne policije predvođene ministrom vojnim Predragom Boškovićem.

Mnogi su u Beranama mislili da će ZBCG pobijediti sa 2.000 razlike, ali je pobjeda, zahvaljujući tome što je vlast atakovala na svetinje, bila mnogo ubjedljivija. I to je četvrti poraz DPS u gradu na Limu. Do sada najubjedljiviji.

"Narod je cijenio našu posvećenost društvu i svetinjama, ali i kaznio nasrtaje na ljudsku čast, dostojanstvo i nameru da nam otmu veru i svetinje naše jedine crkve SPC",  kazao je, za "Novosti" predsjednik Opštine Berane i potpredsjednik SNP Crne Gore Dragoslav Šćekić, koji je obećao narodu Crne Gore novu, bolju, i nadasve poštenu i stručnu vlast.

Đukanovićev poraz bi bio mnogo ubjedljiviji, piše beogradski list, da nije bilo institucionalne prednosti koju donosi vlast, ali ni to nije pomoglo premijeru i potpredsjedniku DPS Dušku Markoviću, koji je pretrpjeo poraz u svom Mojkovcu, doduše sa dvadesetak glasova razlike. Kada se imaju u vidu rezultati sa posljednjih izbora, tandem Marković - Đukanović je doživio debakl u zavičajima. Ovaj drugi je doživio fijasko u nikšićkoj mjesnoj zajednici Rastoci.

Analitičari ocjenjuju da su "pritisci kojima su građani bili izloženi od donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti probudili uspavane birače".

Na lokalnim izborima u Andrijevici, DPS je izgubio vlast poslije devet godina. Vladajuću blok će činiti koalicija "Za budućnost Andrijevice" i "Mir je naša nacija", koje imaju 13, odnosno tri mandata, dok je koalicija DPS-SD osvojila 15.

"Ponudili smo Andrijevici pošten raskid sa ružnom prošlošću koji je promovisao DPS, nepotizmom, enormnim bogaćenjem ljudi na vlasti... Želimo da nam budućnost zavisi od našeg rada i odnosa prema obavezama. Korupcija i kriminal ovdje neće stanovati za vrijeme našeg mandata", rekao je juče nosilac liste "Za budućnost Andrijevice" Željko Ćulafić.

Inače, prvi put otkako su trobojke protjerane iz Crne Gore, na zgradi Opštine Andrijevica zavijorilo se ovo znamenje.

"Zastava nam pripada po zakonu. Vlasti je do sada nisu isticale, jer navodno nisu imali gdje da je nabave. Evo, mi smo im uštedjeli taj trošak", kazali su za Novosti juče iz pobjedničke koalicije, poslije postavljanja na jarbol trobojke.

Kada se uzme u obzir da su dobre rezultate u Ulcinju, Rožajama, Gusinju... ostvarile manjine, suština izbora staje u jednu rečenicu - Milu je ostalo samo Cetinje.

Poziv na bratsko pomirenje

Marko Bato Carević, nosilac budvanske liste "Za budućnost Crne Gore", kazao je da se u tom gradu i cijeloj državi desila veličanstvena pobjeda opozicije.

"Bog je veliki! Radujemo se pobjedi naroda koji je minulih mjeseci osjetio svu torturu sada već bivšeg režima. Vjerovali smo u promjene, ali, evo, sada nakon ubjedljivog trijumfa u Budvi i na državnom nivou još ne možemo da vjerujemo da je pao crnogorski Berlinski zid. Crvenu liniju nisu prešli jer im to nisu dozvolili građani Crne Gore. Slijedi nam bratsko pomirenje", rekao je.

Dok još nisu prebrojani glasovi u Beranama, ali je bilo više nego jasno kakav je rezultat, grad je napustio ministar vojni Predrag Bošković. Od tada ga nije bilo ni na Twitteru, gdje je pobjedu slavio prerano.