stari grad budva.jpg

Demokratska partija socijalista deklasirana je Budvi, a ubjedljivi pobjednik lokalnih izbora u toj opštini - koalicija je okupljena oko Demokratskog fronta - preliminarni podaci Centra za monitorimg (CeMi) pokazuju da su osvojili 40,2 odsto glasova.

To je rezultat nakon obrađenih 44,4 odsto glasačkih listića.

Prema istom uzorku, DPS je osvojio 31,2 a Demokrate 18,6 odsto glasova. Građanskom pokretu URA povjerenje je poklonilo 3,5 a SDP-u 3,4 odsto građana sa biračkim pravom.

“Vijestima” je sinoć oko ponoći, iz štaba Demokrata nezvanično saopšteno da će u novom sazivu lokalnog parlamenta koalicija DF-a imati 14, Demokrate šest, DPS 11 i URA i SDP po odbornika...

“Uspjeli smo da oslobodimo Budvu i Crnu Goru... Možemo slobodno reći da smo razbili DPS. Kad je režim napao crkvu, znali smo da ćemo pobjediti”, rekao je sinoć nosilac liste Za bolju Budvu Marko Bato Carević.

Tivat 

Demokratska partija socijalista, po svemu sudeći, izgubila je vlast u Tivtu nakon 24 godine. Prema nezvaničnim informacijama, Građanska lista Narod pobjeđuje, na tim izborima osvojila je 3.514 glasova, dok je DPS ostvario rezultat od 3.012 glasova.

Izborni štabovi stranaka, iako sinoć niko nije imao kompletne rezultate sa biračkih mjesta, baratali su podacima da će u novom sazivu Skupštine opštine Tivat - 14 mandata imati “Narod pobjeđuje”, DPS 12, SD i Bokeški Forum po dva, a HGI i SDP po jedan.

To znači da će o novoj većini u tivatskom parlamentu presudan biti glas odbornika SDP-a.

Dosadašnji trend pokazuje da je DPS izgubio rejting na skoro svim do sada obrađenim biračkim mjestima.

Kotor

Kotorske Demokrate tvrde da je opozicija ponovo preuzela vlast i u tom gradu - na 100 odsto obrađenog uzorka, tvrde iz te stranke, DPS ima 11 mandata, Demokrate 9, DF, osam, a URA, Socijalisti, Liberalna partija, Socijaldemokrate i Socijaldemokratska partija po jedan mandat.

Podaci CEMI-ja, na obrađenih 41 odsto glasova, pokazuju da je za DPS glasalo 33,9 odsto birača, za Demokrate 23,4, a za koaliciju okupljenu oko DF-a 16,8 odsto glasova...

Andrijevica

Poslije devet godina DPS je izgubio vlast u Andrijevici, saopšteno je Vijestima. U Opštinskoj izbornoj komisiji potvrdili su da je koalicija Za budućnost Crne Gore osvojila 13, a Mir je naša nacija (Demokrate) tri odbornička mandata, što je je za mandat više od DPS koji ima 15 odbornickih mjesta.

Rečeno je da je preostalo da se prebroji još jedno manje biračko mjesto, ali da se taj rezultat ne dovodi u pitanje.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, poraz je priznao i dosadašnji predsjednik opštine Srđan Masović (DPS).

Gusinje

Na lokalnim izborima u Gusinju, lista DPS-a osvojila je najviše glasova, ali će morati da formira koaliciju sa manjim partnerima.

Prema podacima Televizije Vijesti, DPS je osvojio 776 glasova, Socijaldemokrate oko 500, Albanska koalicja 469, a Bošnjačka stranka 242 glasa.

Prema istim podacima, opozicione SDP i SNP uzele su po mandat. Rezultati CEMI-ja, na 30 odsto obrađenih podataka, govore da je za DPS glasalo 48 odsto građana, za SD 28,4 i Bošnjačku stranku 13,3 odsto birača iz te opštine...