Zdravko krivokapic.jpg

Desila se sloboda. Nakon 31 godine jedne apsolutne vlasti moralo se desiti i ovo. Ako pogledamo rezultate takvi su da 42 poslanika pripadaju opoziciji, a 39 svim ostalim - kazao je lider koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić.

"Naravno to su tri koalciije koje su prirodni opozicioniari i oni će učiniti sve da će graditi budućnost za sve podjednako, a ne da imamo prvorazredne, drugorazredne i trrećerazredne. Ruka pomirenja treba da bude osnov našeg suživota. To nudimo svima. Sve nacionalne stranke da priđu pobjedniku. Ne zbog toga što želimo da imamo bilo koga sa nama, nego ne možemo graditi Crnu Goru drugačije. Crna Gora je majka svih nas. Molim sve građane da ostanu kući, da ne nasjedaju na moguće provokacije", reka je Krivokapić

On je pozvao građane da večeras proslave pobjedu u svojim domovima.

"Biće vremena za slavlje i pobjeda se može slaviti dostojanstveno i bez izlaženja na ulice, bez stvaranj tenzija. Crna Gora je podijeljna po svim šavovima i ako danas ne pružimo ruku pomirenja nikad je nećemo ni pružiti. Mi vam je pružamo. Ne želimo revanšizam, ali svi koji su odgovorni za ovo stanje u državi moraju da snose odgovornost. Ne može kao do sada da bude neodgovornost i nekažnjivost jer svi moramo snositi posljedice za urađeno. Dosta je prevara naroda, treba nam budućnost gdje će djeca biti srećna što žive u Crnoj Gori", rekao je on.

On je poručio da sutra "počinje novi dan u slobodnoj Crnoj Gori".

Krivokapić je dodao da zna će "naši partneri pristati da se zakon povuče i da se počne raditi na rađenju pravičnijeg zakona koji će naći pravu mjeru u sekularnoj držabvi po kejem država neće dominirati nad državom, niti država nad crkvom.

"Poštovaćemo do kraja Ustav i napraviti prva dva zakona - zakon o porijeklu imovine u kome će se postaviti takvi članovi da oni koji imaju dokaze za imovinu su slobodni, a oni koji nemaju će se preispitivati, i zakon o lustraciji kojim se mora ograničiti djelovanje onih koji su do sada zloupotrebljavali ono što zovemo korupciju. Korupciju ćemo svesti na nulu jer gdje iole ima korupcije to je slaba država", rekao je on.

Poručio je da je za Crnu Goru najbolje rješenje eksprertska vlada.

"Sa ograničlenim rokom, ali bez nje nema boljitka. Treba da napravimo potpuni zaokret u izbornom zakonodavstvu, jer ni ovi izbori nisu bili fer i demokratski ali smo pobijedili. Lično sam pristalica otvorenih lista, ali to ne zavisi od mog stava, nego svih nas zajedno. Zagovornik sam direktne demorkatije", rekao je Krivokapić.

On je i u prvom obraćanju kazao da je "režim pao".

"Dragi građani iskazujemo vam blagodarnost za istrajnost i dostojanstvo. Bez obzira na sve što smo prošli tokom ovog ciklusa. Režim je pao", rekao je Krivokapić.

"Molim vas da ostanete kućama i da sa prijateljima i porodicom proslavite pobjedu koja je izvjesna".

Najavio je obraćanje oko 22.20 časova.

Slaven Radunović se zahvalio svima iz Luksemburga što su ostali doma i pozvao ih da dođu da na more, "da se zene i udaju".

U izbornom štabu koalicije je, pored Krivokapića, još nekoliko lidera partija koje čine koaliciju.

U štabu je oko 40 novinara iz zemlje i