gojko raicevic.JPG

U Trebinju je boravio jedan od prvih imena vrnogorskog novinarstva, urednik portala "IN4S" i direktor novoosnovane "Nacionalne televizije" Gojko Raičević.

Kada ga je jedne prilike sudija u jednom od brojnih procesa pitao šta je po zanimanju, on je sasvim nesvjesno odgovorio ono što je u tom trenutku osjećao: “Ja sam nacionalni radnik“.

„Koliko god to pretenciozno zvuči, nemam nijedno drugo zanimanje od ratova iz devedesetih godina pa nadalje, uvijek sam bio angažovan po našim nesrećnim pitanjima“, rekao je u razgovoru za TrebinjeLive.info Raičević.

Na početku rata, 1991. godine, kao dobrovoljac iz Engleske (britanski je državljanin) dolazio je pet puta u namjeri da pomogne srpskoj braći, a posljednji put kad je došao boravio je u Veličanima u Popovom polju. Tu je bio oko četiri mjeseca i jednom sedmično bi dolazio u Trebinje.

„Tada je Trebinje za mene bilo otkrovenje kao prelijep grad o kome ništa nisam znao. Uvijek kad dođem ovdje naviru mi uspomene i rado dolazim u Trebinje. Srbi iz Crne Gore i Srbi iz Hercegovine su najbliži po mentalitetu jer je to Stara Hercegovina odakle sam i ja porijeklom. Imam jasan odnos ko su Crnogorci, ko Starohercegovci, a ko Brđani“, pojasnio je Raičević.

Kao dobrovoljac došao je iz Engleske i u Srbiju 1999. godine.

Na Đurđevdan se napunilo 12 godina od postojanja portala "IN4S" i za to vrijeme postali su najčitaniji medij u Crnoj Gori koji u svom sadržaju ima vijesti ne samo iz matične države, već i iz regije, Evrope i svijeta.

„Kao i u cjelokupnom srpstvu - mediji u Crnoj Gori su podijeljeni. Meni ta priča o nezavisnim medijima nije jasna, a u Crnoj Gori su podijeljeni po ideološkim i nacionalnim šavovima. Tako u opozicionim medijima imamo i srpske i crnogorske, a u režimskim samo crnogorske“, istakao je Raičević.

Prema njegovim riječima, mali je broj opozicionih medija i najveći nedostatak je novinarska solidarnost među medijskim radnicima Crne Gore.

„Ali to je Crna Gora, a kakva nam je vlast takva nam je i medijska slika i prilika“, kaže Raičević koji je nekoliko puta hapšen, osuđivan, prebijan.

Ističe da je bilo mnogo prevara opozicionog biračkog tijela od "nesrećnog referenduma 2006. godine".

Bio je siguran da bi jedinstvena opoziciona lista na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori bila najbolje rješenje, uvažavajući pritom i kontraargumente koji su govorili da neki neće glasati zbog Dritana Abazovića iz URE, a drugi zbog Andrije Mandića iz DF-a.

„Vjerovao sam da bi bila jedinstvena lista probudila apstinente, jer je opozicija razjedinjena i na taj način bi se izvukao argument iz priče o razjedinjenosti“, kazao je Raičević.

Za  Raičevića je Srbin Srbin bez obzira da li je iz Trebinja, Boke, Stare Hercegovine, Čikaga, Trsta...

„Srbi su najbolji dio naroda u Crnoj Gori jer su se oduprli svim pritiscima do današnjeg dana i ponosan sam na to da sam dio jedne trećine naroda u Crnoj Gori“, ponosno kaže Raičević.