IMG_20200827_8797.jpg

U Gradu sunca otvorena je 15. Međunarodna umjetnička kolonija „Lastva-Trebinje“. Kao i prethodnih godina okupila je eminentna imena iz Srbije, BiH i Republike Srpske.

Osnivač kolonije akademski slikar Radmila Lizdek naglasila je da se zbog novonastale situacije manji broj umjetnika u odnosu na prošlu godinu - njih 12 iz Beograda, Niša, Zrenjanina, Banjaluke, Mostara, Trebinja.

„Kao i svake godine umjetnici su obavezni da ostave najmanje jedan rad u fundus kolonije 'Lastva-Trebinje'. Do sada ova kolonija ima zavidan fundus slika i naredne godine ćemo napraviti selekciju i predstaviti je publici“, rekla je Lizdek.

Prema njenim riječima, svi su prezadovoljni uslovima i ljubaznošću osoblja u Gradu sunca. Ovakva druženja su bitna umjetnicima za poznanstva, razmjenu iskustva, protok ideja, jer sve to daje kreativnost.

Na koloniji je likovni umjetnik Dragan Despotović koji je drugi put u Trebinju. Boravio je na raznim kolonijama u zemlji i inostranstvu i odmah na početku kolonije nije krio oduševljenje na gostoljubivosti i srdačnosti organizatora kolonije.

„Fasciniran sam i gradom i dočekom. Nadam se da ćemo u narednom periodu napraviti zanimljive stvari i opravdati povjerenje koje nam je dato. Moje polje interesovanja je i dvodimenzionalno i slika i crtež, prostorni crtež, konceptualna umjetnost i prvo ću doživjeti cijeli ambijent i onda ću na najbolji mogući način da reagujem“, nadahnuto je pričao Despotović.

Kolonija traje do 3. septembra.

Održavanje kolonije pomogli su Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Grad Trebinje i Elektroprivreda Republike Srpske.