Lukasenko.jpg

Premijer Srbije Ana Brnabić potvrdila je danas da se Beograd pridružio Deklaraciji EU o predsjedničkim izborima u Bjelorusiji.

Brnabićeva je rekla da je Srbija to uradila u okviru sinhronizacije sa spoljnom politikom EU, te izrazila nadu da predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko to neće zamjeriti.

Ona je izjavila novinarima u Beogradu da se ne može zaboraviti da je Lukašenko bio jedini svjetski državnik koji je tokom NATO bombardovanja 1999. godine posjetio Srbiju, prenose beogradski mediji.

"To Srbija ne sme da zaboravi. Mi imamo jako dobre odnose sa Belorusijom, a to što smo se pridružili Deklaraciji ne znači da se naši odnosi, zasnovani na prijateljstvu, menjaju", rekla je Brnabićeva.

Upitana da li će i Lukašenko razumjeti pridruživanje Srbije Deklaraciji, Brnabićeva je odgovorila da se nada da će Lukašenko to razumjeti na pravi način.

"Ne smemo da zaboravimo prijateljstvo Lukašenka prema našem narodu u teškim trenucima. Nadam se da Lukašenko neće zameriti", istakla je Brnabićeva.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri pozdravili su juče pridruživanje Srbije Deklaraciji o predsjedničkim izborima u Bjelorusiji.

U Deklaraciji se navodi da su tokom izborne kampanje građani Bjelorusije pokazali želju za demokratkim promjenama, ali da izbori nisu bili ni slobodni ni fer.

U dokumentu je navedeno i da su držvani organi primijenili nesrazmjernu silu nad demonstrantima, da je hiljade ljudi u pritvoru, a da su se dodatno suzile slobode govora, okupljanja, kao i medijske slobode.

U Deklaraciji se, kako su prenijeli mediji, pozivaju vlasti u Bjelorusiji da hitno sve pritvorene puste na slobodu.