politicke-partije.jpg

Trebinjske političke partije uveliko se pripremaju za novembarske lokalne izbore. Iako u javnim nastupima djeluju kao organizovane i uspješne, zapravo su daleko od toga. Osim organizacije najveći problem su im kadrovi - koje je ili pregazilo "vrijeme" ili prosto nemaju kapacitet da budu politički lideri.

SNSD

snsd-logo.jpg

Kao najjača politička partija u gradu od SNSD se očekuje najviše. Međutim, najveći nedostatak SNSD su kadrovi. Iako bi bilo za očekivati da imaju raznovrstan kadrovski potencijal, to u slučaju trebinjskog SNSD-a nije slučaj. Posljednja smjena generacija urađena je 2014. godine. Međutim, većina "novih" kadrova ne može se pohvaliti svojim stručnim kompetencijama. Da kojim slučajem izgube na izborima, zaboravila bi se Demokratska stranka u Srbiji.

SDS

sds.jpg

Najjača opoziciona partija u gradu - SDS već 25 godina ne može da prelomi i stare istrošene kadrove pošalje u zasluženu penziju. Očigledno je da se u ovoj partiji i dalje drže one narodne "bez starca nema udarca". Od najjače opozicione partije vrlo lako se moglo desiti da postanu vanparlamentarna stranka. Kandidat za gradonačelnika ih je spasio tog scenarija.

PDP

pdp logo.png

Organizacija PDP-a izgubila je svaki smisao, što se može primjetiti i na koalicionoj listi kandidata za odbornike na kojoj se od 34 imena nalazi tek nekoliko članova ove stranke. PDP se još uvijek nije oporavio od poraza na lokalnim izborima 2016. godine. I njihova boljka su kadrovi i to oni poprilično istrošeni. Bar što se tiče politike.

Lista za pravdu i red

Za-pravdu-i-red.png

Djelovati na političkoj sceni a negirati političke partije nemoguće je u savremenom pluralizmu. Organizacija je više nego neophodna, iako je ona, s druge strane, i mač s dvije oštrice. U takvim uslovima ni kadrovi nisu stalni, a neformalna grupa pojedinaca ubrzo doživi osipanje. Prosto rečeno - bez organizacije teško je očekivati značajniji uspjeh u političkom ringu.

DNS

petar-ivankovic-dns-trebinje.png

Partija koja je doživjela promjenu kadrova poslije dužeg perioda, ali staro članstvo očigledno da to još uvijek nije prihvatilo. Pred njima je tek period stabilizacije koji teško može da nastupi prije iduće godine. Nedostaje im još dosta rada na jačanju organizacije ili odabiru kompetentnijih kadrovskih rješenja.

SP

SP.jpg

Partija koja je i dalje u nekom starom vremenu i prostoru. Iako imaju mlad kadar, nikako da shvate da više ne živimo u "bratstvu i jedinstvu". Prilagođavanje novom sistemu vrijednosti uz čuvanje istorijskih činjenica nešto je što je osnovni nedostatak ove partije. Zaokret za 180 stepeni je više nego neophodan ili bi organizacija mogla da osjeti značajne političke posljedice.

Ujedinjena Srpska

Ujedinjena srpska.jpg

Iako relativno mlada politička partija u gradu na svojim leđima nosi breme koje mnoge iritira - veliki broj kadrova iz drugih političkih partija. Glasači im to ne mogu oprostiti. Period "tranzicije" će u njihovom slučaju značajno dugo potrajati, a perioda stabilizacije još uvijek nema ni na vidiku. 

SPS

sps.jpg

Riječ je o tek formiranoj partiji. Najveći paradoks su socijalizam i kapitalisti. Nikada u istoriji spajanje ova dva pojma nije dalo dugoročan rezultat. Socijalna pravda sa državom blagostanja i liberalni politički sistem ne idu zajedno. Dobra prilika za politikologe ga ukažu na političku strukturu bez jezgra. 

Pokret za Trebinje

pokret-za-trebinje.jpg

Ni lijevo ni desno, ali i lijevo i desno ako treba. Sve je stvar dogovora. Organizacija slabašna, kadrovi godinama isti, ali je zato njihov koalicioni potencijal uvijek otvoren za saradnju. Mogu sa svima koji formiraju vlast. Opoziciono djelovanje ih ne zanima.