litija 2.jpg

Više stotina vozila krenulo je danas iz Trebinja u Svetovasilijevsku auto-litiju do Spomen-kapele u Klobuku, kao vid podrške odbrani pravoslavnih svetinja u Crnoj Gori, a koloni vozila pridružio se i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Vozači su nosili srpske trobojke, kao i transparente na kojima je pisalo "Ne damo svetinje", a čule su se i rodoljubive pjesme.

Iz brojnih naselja, poput Tini i Gorice, organizovano je više vozila koja idu u litiji.

viber_image_2020-08-23_11-36-37.jpg

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić uputio je poruku jedinstva, istakavši da nisu za nerede i za miješanje u odnose drugih država, ali da mora da se zna da postoji sloga i zajedništvo.

"Nije slučajno da idemo na Klobuk. To je mjesto gdje smo se zajedno borili u određenom trenutku kada je trebalo. Sloga je najbitnija, ne smijemo da dozvolimo bilo koja vlast da je u pitanju da se miješa u odnose Srpske pravoslavne crkve. Poruka je jasna : Ne damo svetinje!", poručio je gradonačelnik Ćurić.

litija 8.jpg

Aleksandar Sarić iz inicijativnog odbora rekao je novinarima da je uz blagoslov Njegovog preosveštenstva vladike zahumsko-hercegovačkog Dimitrija narod Hercegovine organizovao auto-litiju kao podršku da se pošalje jasna poruka mira, ljubavi i bratske sloge.

U februarskoj Svetovasilijevskoj litiji učestvovalo je više od 10.000 ljudi, koji su pješke prešli put od Mrkonjića, rodnog sela Svetog Vasilija, do Trebinja.

litija 3.jpg

litija 5.jpg

linitija n4.jpg

litija 7.jpg

litija.jpg

litija 6.jpg