Nebojsa vukanovic.jpg

Hercegovini su potrebni dobri putevi koji će omogućiti razvoj privrede i turizma, a ne obećanje o aerodormu, kaže narodni poslanik Nebojša Vukanović.

Gradnja aerodroma u Trebinju, koju bi finansirala Vlada Srbije, najavljena je u martu ove godine nakon sastanka delegacija Republike Srpske i Srbije. Ministar saobraćaja Srbije, Zorana Mihajlović juče je naglasila da će se pokušati obezbijediti uslovi da prvi avioni polete sa aerodroma u Trebinju već 2022. godine, ističući da će za razvoj punog, predloženog kapaciteta, biti potrebno do četiri godine.

Vukanović je skeptičan prema ovim najavama.

“Zar ljudi vjeruju da će Milorad Dodik napraviti nešto dobro u Hercegovini nakon 15 godina laži? On isto priča od 2006. do 2018. godine. Prvo je dogovoaro sa Austrijancima, pa su nekada bili u pitanju Jevriji, pa Rusi, evo sada je u pitanju Srbija. Dakle, samo su se mijenjali akteri, a priča je uvijek bila ista,” rekao je Vukanović, prenosi Srpskainfo.

Kaže da Hercegovini, prije svega, trebaju dobri putevi koji će ih deblokirati i omogućiti razvoj privrede i turizma.

“Nije nam potreban peti aerodrom u regionu i mislim da je ova priča jedan predizborna patka. Oni će tobože graditi aerodrom. Kada se radi ozbiljan projekat, trebate raditi i ozbiljnu studiju, odrediti potrebe za tim aerodrom i vidjeti koliko bi putnika koristilo te usluge,” rekao je Vukanović.

Projekat gradnje aerodroma u Trebinju postoji kao ideja već godinama, pa i decenijama. Vlada Republike Srpske formirala je i javno preduzeće ”Aerodromi Trebinje” koje je ugašeno 2014. godine nakon pet godina rada.

U skorije vrijeme najavljivano je da će aerodrom (i stazu za formulu) graditi biznismen Rodoljub Drašković, dok je premijer Srpske Radovan Višković u decembru prošle godine da Kineskom nacionalnom aero-tehnološkom korporacijom za međunarodni inženjering (AVIK) potpisao memorandum o razumijevanju za projekat razvoja i izgradnje aerodroma u Trebinju.