aleksandar rakovic.jpg

"DPS biti demoliran, a posebno će biti pregažen u pravoslavnom biračkom tijelu“, rekao je juče dr Aleksandar Raković u emisiji „Geopolitika“ na Novosadskoj televiziji.

Raković je naročito ukazao na mogućnost da Đukanović poslije izbora u nekoliko koraka izvede državni udar tako što bi na neodređeno vrijeme prolongirao proglašenje zvaničnih rezultata izbora i konstituisanje novog skupštinskog saziva. Potom bi, čak i ako se skupština konstituiše, mogao povjeriti mandat Demokratskoj partiji socijalista iako ta kriminalna organizacija neće imati većinu za formiranje nove vlade. Time bi opozicione liste bile uključene u beskrajne proceduralne zavrzlame.

Milo Đukanović bi tako, podvlači Raković, kao uzurpator i faktički uveo Crnu Goru u stanje državnog udara koji bi on sam izvršio putem birokratskih prevara.

Da bi se spriječio Đukanovićev državni udar, kaže Raković, opozicija bi trebalo da razmotri kompetentna i od Zapada podržana rješenja za formiranje demokratske vlade, u situaciji kada Đukanović kao predsjednik vrši uzurpaciju ovlašćenja i opstrukciju izborne volje.

Ima sasvim demokratskih načina da se to učini.

Inače, bilo bi očekivano da u demokratskom društvu predsjednik podnese ostavku ukoliko njegova opcija doživi poraz. Pošto Đukanović to neće učiniti, jer ne želi da se suoči sa pravdom, onda bi – naglašava Raković – do isteka predsjedničkog mandata trebalo da bude u statusu fikusa.

Na pitanje zbog čega je režimska Pobjeda, koju niko ne čita, dva dana (13. i 14. avgust) najžešću kampanju vodila protiv njega, Raković je odgovorio: „Crnogorski režim nikada nije imao odgovor na moje balansirane i sasvim odmjerene stavove koje se zasnivaju na činjenicama. Stoga se katkad, kad im Đukanović baci šniclu, aktiviraju izvjesni tipovi koji su frustrirani zbog toga što im je identitet gnjecav kao plastelin. Tim istim osobama bi u Srbiji najveći domet bio da peru šoferšajbne na semaforima, što je saznanje koje ih čini dodatno frustriranim. Oni očito, zbog tako vidljivih slabosti, i ne znaju da ja ne učestvujem na izborima u Crnoj Gori.