izlozbe preobrazenske svecanosti3.JPG

Preobraženske svečanosti u Trebinju večeras su nastavljene otvaranjem dvije izložbe i to izložbe fotografija Jovana Vidakovića u Kulturnom centru i izložbe slika Milorada Ćorovića u Muzeju Hercegovine.

Vidakovićeve fotografije nastale su u okviru projekta "Život na granici BiH/CG-Stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije", a obuhvatile su kulturno-istorijsko blago u četiri grada - Trebinju, Bileći, Plužinama i Nikšiću.

Vidaković je istakao da su izložene 34 fotografije.

Izložbu je otvorio predsjednik Skupštine Grada Dragoslav Banjak.

izlozbe preobrazenske svecanosti1.JPG

U Muzeju Hercegovine prikkazane su slike profesora Milorada Ćorovića povodom deset godina od njegove smrti i 25 godina od osnivanja Akademije likovnih umjetnosti.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Slađana Skočajić istakla je da je Ćorović, osim osnivanja trebinjske Ademije, uspio i da napravi osnov za stvaranje mladih profesora

"Odlaskom sa životne scene Ćorović nije nestao, jer je on je opusom likovnih djela iza sebe poboljšao naš univerzum i za sebe obezbijedio nezaborav", istakla je Skočajićeva.

Dekan ALU Veselin Brković je rekao da je Milorad Ćorović bio prvi dekan Akademije i dugo vremena i jedini profesor.

izlozbe preobrazenske svecanosti2.JPG

Brković je bio student akademika Ćorovića, a nakon toga dugo vremena i njegov saradnik i upoznat je sa mnogim pojedinostima iz njegovog slikarovog života i rada.

"Nama ostaje da čuvamo uspomene na naše učitelje i da nastavimo naš zajednički zadatak da posvećenim i stručnim radom doprinesemo jednog sistema vrijednosti koji će omogućiti bolji životni ambijent u našem gradu i Republici Srpskoj", rekao je Brković.

Izložba je otvorena do 18. septembra.