4 salon zilavke.jpg

Na 4. Salonu žilavke koji je otvoren u Vinskoj galeriji Vukoje održana je promocija knjige "Vinske priče Bosne i Hercegovine" novinara i vinskog publiciste Željka Garmaza.

Autor je na 440 strana napisao 33 priče o vinima i vinarijama, kao i tri priče koje nisu vinske, ali su povezane sa vinima.

Ovo je četvrta knjiga Garmaza o vinima regije, a prethodna knjiga "Vinske priče Istre i Kvarnera" dobila je nagradu za treće mjesto u svijetu o vinima van Francuske.

"Ovom knjigom BiH je dobila štivo u kome se može vidjeti koja vina BiH nudi u vinskom svijetu. Nadam se da će se vina u BiH tretirati bolje jer imate na što da budete ponosni. Ovo što Vi radite je čudo i možete biti ponosni", rekao je Garmaz, rođeni Trebinjac koji sada živi u Hrvatskoj.

Pet priča je iz istočne Hercegovine i to vinarija Vukoje, Anđelić, Aćimović, Tvrdoš i Anđušić.

Garmaz je sam odlučivao o kojim će vinarijama pisati, a sve je to radio po svom privatnom doživljaju u tom trenutku. Većinu vinarija je upoznao na prethodnim salonima jer, po njegovim riječima, one vinarije koje se predstavljaju na salonima imaju ambicije.

"Nije u pitanju veličina vinarija. Male vinarije koje nemaju ambicija mogu proizvoditi milion litara, ali će one uvijek biti male. Moraju se i oni nečim izboriti. Ja sam možda jedini u regiji koji kada pišem o vinima ništa ne naplaćujem od vinarija i sve je prepušteno meni tako da mi niko ne može reći šta da napišem. To je moja sloboda koju sam zadržao i želio imati", istakao je Garmaz.

U samom intervalu nastajanja knjige došao je do novih vinarija koje će staviti u drugom dopunjenom izdanju, a to su vinarije Sekulović, Petijević, Berak, Popovac...

Vlasnik vinarije "Vukoje" Radovan Vukoje je rekao da je nastavljen kontinuitet Salona žilavke koji će biti u naredna četiri dana u Vinskoj galeriji.

Sa ovom knjigom je dobijena sigurnost i na inostrano tržište ići će se mnogo sigurnije jer će ova knjiga biti biti štampana i na engleskom jeziku.

"Imamo sada ozbiljno štivo i samim tim pokazujemo koliko je ozbiljna vinska industrija. Vinarstvo objedinjuje sve aspekte života u Mediteranu. Nijedna sorta osim žilavke ne posjeduje svoju manifestaciju i ona je 2000 godina sa nama. Ja kažem da je ona zastava hercegovačkog vinarstva. To je Hercegovac zarobljen u boci i po meni to je najvažnija stvar koju mi posjedujemo u našim poljoprivrednim nasadima", rekao je Vukoje.