Blazo supljeglav.jpg

Naš sugrađanin Blažo Šupljeglav-Blaka vratio se iz „Pavlov Regenex centra“ u Pančevu, gdje je bio na pedesetodnevnoj fizikalnoj terepaiji, tokom koje je svoje fizičke sposobnosti popravio za više od 30 odsto.

Blažu je cerebralna paraliza dijagnostifikovana sa osam mjeseci, a liječen je u Beogradu i Ljubljani. Vremenom mu se stanje pogoršavalo, pa je ovaj vid terapije bio više nego neophodan, a pomoć za odlazak na liječenje pružili su mu brojni Trebinjci, kao i privredni kolektivi iz našeg grada.

“Zahvaljujem se svima od srca, posebno onima koji su me i tokom terapija zvali i pitali kako sam”, kaže Blažo.

On nam priča da su se terapije u Pančevu sastojale od vježbanja na različitim spravama i terapija pomoću struje.

„To je borba za nešto više. Moram da nastavim tamo gdje sam stao i uz adekvatne fizikalne terapije koje ću obavljati u Sportskoj dvorani 'Miloš Mrdić' od ponedjeljka, nadam se da će mi se stanje još više poboljšati. Uz sve to moram da nosim adekvatnu obuću koja mi je propisana“, istakao je Šupljeglav.

Kaže nam da su terapije bile složene i teške, a da su trajale po osam-devet sati svaki dan. Na terapije je dolazio sa štapom, ali ga je nakon desetak dana bacio.

„Ova terapija me je spasila invalidskih kolica jer sam bio u lošem stanju. Bio sam savijen u koljenima. Vjerujte mi da je čovjek za ovaj period napravio po meni nešto nemoguće za ovu vrstu bolesti jer me podigao za 30 odsto mog fizičkog stanja. Vidi se drastičan pomak u nogama kad stojim“, iskren je Blažo.

Blaka je svojim šalama, pričama i vicevima omiljen među Trebinjcima i njega poznaju sve generacije ljudi najjužnijeg grada Republike Srpske. Voli da čita knjige i jedan je od korisnika Narodne biblioteka koji pročita najviše knjiga u godini. Osim knjiga, velika ljubav mu je i sport. Klubove koji nose ime Leotar voli svim srcem i dušom, a kune se i iznad svega mu je „crveno-bijela boja“.