amfilohije-o-protestu-u-beogradu.jpg

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije danas je u Toploj kod Herceg Novog istakao da su se ponovo povampirili progonitelji Crkve koji donose bezbožne zakone.

Mitropolit je nakon liturgije u Crkvi Svetog Spasa, služenoj povodom slave Herceg Novog Svetog arhiđakona Stefana istakao da je ovaj svetitelj, zaštitnik grada, kamenovan i ubijan, ali da nije osuđivao svoje ubice, već se kao Gospod na krstu molio za svoje neprijatelje.

"Tako to ide do danas, oni koji su Crkva, koji su izabranici Božiji, oni su gonjeni i progonjeni kroz svu istoriju", naglasio je vladika Amfilohije.

O pretvaranju Svete Sofije u Carigradu u džamiju, mitropolit je rekao da je sami Bog pokazao da je učinjena nepravda tako što je čovjek koji je prvi služio u njoj doživio srčani udar.

"To se nastavlja nažalost i kod nas ovdje u Crnoj Gori. Oni koji su nadahnuti duhom ubica arhiđakona Stefana, oni danas Crkvu Božiju, Crkvu Hristovu, progone u Crnoj Gori, koja je sva utemeljena na hrišćanskoj vjeri pravoslavnoj", naveo je mitropoli u besjedi.