Filmski festival iza platna6.jpg

Između projekcija na tri ljetne scene i neodoljive kafe u sjenci stoljetnih platana gosti osmog Festivala filma u Trebinju pokušali su proniknuti u tajne kvaliteta trebinjskih vina.

Filmski festival iza platna5.jpg

Degustirajući vranac, žilavku, ali i gastronomske specijalitete vinarije Vukoje, glumci i drugi filmski umjetnici uživali su u panorami grada Trebinja i u suncem okupanom Trebinjskom polju koji se najbolje vidi sa Vinske galerije Vukoje.

Iz aromatičnih kupaža Mičevac i Tribun vinarije Anđelić mirisala je sva istorija istoimenog srednjovjekovnog grada, a domaćini vinarije su se potrudili da pored prezentacije postupka nastajanja vrhunskih vina gostima približe i ono istorijsko-srednjovjekovno Trebinje.

Filmski festival iza platna1.jpg

„Čas istorije“, ali i uživanja u prelijepom ambijentu netaknute prirode nastavili su se i u vinariji Petijević. Uz priču o nastajanju Arslanagića-Perovića mosta, gosti su se teško mogli odlučiti da li će prije uživati uz Petijevićev vranac ili žilavku ili, ipak, travaricu.

Filmski festival iza platna3.jpg

Taman kad su glumci pomislili da je vrijeme za odmor od hedonizma posjetili su organsko carstvo smokve gazdinstva Vlačić. Mnogi nisu ni sanjali što sve umješan čovjek može da uradi od smokve. Neki su uživali u degustaciji čajeva i likera, a neki u džemovima i slatkim “derivatima” smokve.

Filmski festival iza platna2.jpg

Preduzeća “Anđelić d.o.o” i “Elmar” nadaleko su poznati po proizvodnji eteričnih ulja i različitih organskih derivate “od ubranog” zdravog i nezagađenog hercegovačkog bilja. Kroz jedno intimno, a možemo skoro da kažemo i porodično druženje filmadžije su se upoznali sa ovim prestižnim trebinjskim brendovima koji opčinjavaju čulo mirisa.

Filmski festival iza platna4.jpg

Iako je festivalskih dana bilo manje nego ranijih godina festivalska agenda i druženje s uspješnim Trebinjcima je bilo više nego dinamično. Druženja u prelijepim ambijentima restorana “Ognjište” i “Ras” u večernjim satima se prenosilo i pod zidine Starog grada gdje se uz romantičnu plovidbu barkama degustiralo “Humsko pivo”.

Ukus. Ambijent. Dobra muzika. Još jedan trebinjski domaćin koji će učiniti da se gosti Festivala i privatno ponovo posjete Trebinje.

Gosti festivala mnogo toga su saznali o Trebinju i Trebinjcima u ovo malo dana i doći će opet-svidjelo im se.