gorazdevac srpska djeca.jpg

Na rijeci Bistrici u Goraždevcu 13. avgusta 2003. godine nepoznati napadači iz automatskog oružja pokosili su srpsku djecu na improvizovanom kupalištu, udaljenom 300 metara od centra ovog srpskog sela u opštini Peć na Kosovu i Metohiji.

Preostali Srbi u Goraždevcu ističu da ne vjeruju da će biti pronađeni zločinci koji su prije 17 godina usmrtili devetnaestogodišnjeg Ivana Jovovića i dvanaestogodišnjeg Pantu Dakića, a njihovih četvoro vršnjaka teško ranili.

Paroh goraždevački Nenad Našpalić uputio je apel da zločinci budu izvedeni pred lice pravde, ističući da su počinioci poznati, ali da su "zaštićeni kao i svi drugi koji su ogrezli u prolivenoj krvi Srba".

"Zato bi trebalo da iz Goraždevca u svet ode apel da odgovorni iz KFOR-a i UNMIK-a, posebno tadašnji šefovi UNMIK policije Štefan Feler i UNMIK-a Marti Ahtisari, odgovaraju pošto im savest nije čista jer nisu ispunili obećanje da će prevrnuti svaki kamen da pronađu zločince i izvedu ih pred lice pravde", naglasio je Našpalić.

On je izrazio uvjerenje da će "zločince kao i one koji su ih štitili i štite stići ruka Božje pravde i da će tek tada duše stradale dece, njihovih porodica pa i svih Srba biti spokojne".

Našpalić je rekao da će sutra u Crkvi Presvete Bogorodice u Goraždevcu biti služen parastos isključivo u prisustvu porodica stradalih srpskih mladića pošto je Kosovska policijska služba zbog epidemije korona virusa zabranila okupljanje više od pet osoba na jednom mjestu.

Darko Dimitrijević, čiji su vršnjaci 13. avgusta 2003. stradali na Bistrici, za Srnu je rekao da je za svaku osudu "ćutanje međunarodnih `boraca` za vladavinu prava i ljudi koji nastoje, deklarativno, da na Kosovu i Metohiji uspostave demokratsko društvo zasnovano na poštovanju ljudskih prava".

"Goraždevac, danas i pre 17 godina nije isti. Tada nas je zločin objedinio i ujedinio, a danas razbijeni i podeljeni nalazimo se pred izdisajem jer nas je upravo zločin na Bistrici doveo u situaciju, ne samo da ne verujemo strancima i Albancima, nego više ne verujemo ni jedni drugima", rekao je Dimitrijević, navodeći da je danas u Goraždevcu ostalo oko 700 Srba od predratnih oko 1500.

On je dodao i da zabrinjava to što je u ovom najvećem srpskom selu u Metohijskoj kotlini "sve na prodaju, što Srbi prodaju imanja oslonjena upravo na `improvizovano kupalište` na Bistrici gde je stradala srpska mladost".

Podsjećajući da je 2011. godine Euleks obustavio istragu i zbog nedostatka dokaza zatvorio slučaj, Dimitrijević je rekao da u Goraždevcu ne postoji osoba koja vjeruje da će zločinci odgovarati "jer je svima jasno da je uloga međunarodnog faktora da skrivanjem istine o zločinima nad Srbima zaokruži sopstveni projekat zvani `nezavisno Kosovo`".