beba 2.jpg

Helikopterski servis Republike Srpske je u saradnji sa ljekarima Odjeljenja za pedijatriju trebinjske Bolnice uspješno transportovao prijerođenu bebu iz našeg grada u Univerzitetski klinički centar RS u Banjaluci.

Primarijus doktor Ljiljana Buha rekla je za TrebinjeLive.info da prijevremeno rođene bebe zahtjevaju poseban tretman i visoko sofisticirane terapijske i dijagnostičke postupke.

"Mi takve naše male pacijente transportujemo u Podgoricu. Međutim, zbog pandemije virusa korona prelazak u drugu državu prosto nije moguć zbog potrebe testiranja bebe, vozača, pratnje, te odlazaka majke i rodbine po potrebne informacije", navela je Buha.

Ona je pojasnila da je transport ovakvih pacijenata do Banjaluke pomoću medicinskog vozila veoma rizičan, zbog čega su danas koristili helikopter, jer je riječ o bebi male tjelesne težine staroj tek nekoliko časova, koja je smještena u inkubator pod kiseonikom, sa infuzijom i sondom.

beba.jpg

"Transport nije nimalo lak, a mora da bude bezbjedan i brz. Beba je za oko sat vremena stigla u Banjaluku. Smještena je u Klinički centar, na neonatološku intenzivnu njegu, gdje su je sačekali obučeno i stručno osoblje na čelu sa šefom službe dr Vesnom Novaković", kazala je Buha.

Prema njenim riječima, tokom vanrednog stanja zbog pandemije virusa korona, u trebinjskoj Bolnici nije bilo prijevremenih poroda.

"Molim sve trudnice u odmakloj trudnoći da slušaju savjete ginekologa i ne izlažu se faktorima koji mogu da dovedu do prijevremenog poroda", zaključila je Buha.