jagodnjaca rzani do.jpg

Spomen-kapela kod jame "Jagodnjača-Ržani Do" posvećena nedužno stradalim mještanima Popovog polja i okolnih sela u Drugom svjetskom ratu, ponovo se našla na meti lopova, koji su ovoga puta sa kupole skinuli bakarne limove.

Ovo nije prvi put da se sa ove spomen-kapele kradu bakarni limovi, a mještani Popovog polja kažu da je riječ o lopovima koji se bave prodajom sirovina.

"Bakarni predmeti su često na meti lopova, ali skidati sa jednog ovakvog objekta nije obična krađa, nego i veliki grijeh", kažu nam mještani Popovog polja, koji su o cijelom događaju obavijestili trebinjsku policiju.

U neposrednoj blizini spomen-kapele mještani su ranije pronašli i neeksplodiranu granatu, te bombe.

Uoči Vodovdana 1941. godine ustaše su na prevaru uhvatile 186 Srba i nakon zvjerskog mučenja bacili ih u jamu Jagodnjača-Ržani Do.

Ustaše iz Dubljana, Ravnog i Trnčine predvođene Jurom Borojom, te fratrima don Josipom Zovkom i don Andrijom Mojićem na prevaru su povhatale srpske seljake koji su obrađivali zemlju u Popovom polju, zatvorili ih u školu u Veličanima, a, poslije stravičnog mučenja, bacili ih u jamu Jagodnjača-Ržani Do.

U ljeto 1990. godine posmrtni ostaci 186 nastradalih Srba izvađeni su iz jame i sahranjeni u spomen-kosturnici u selu Veličani u Popovom polju.

U okolini Trebinja i Popovog polja nalazi se još desetak jama i masovnih stratišta u kojima je u ljeto 1941. godine nastradao veliki broj nedužnih srpskih civila.