festival filma trebinje 2020 (1).jpg

Glumačkim velikanima Vojislavu Brajoviću i Ani Sofrenović večeras su uručene nagrade za izuzetan doprinos evro-mediteranskoj sceni "Zlatni platan", čime je počeo 8. Festival mediteranskog i evropskog filma u Trebinju.

Dodjela "Zlatnog platana" svake godine u Trebinje dovede velikane kinematografije, tako je bilo i ovoga puta, a ovaj festival još jednom je pokazao da je veoma važna kulturna manifestacija za grad i da mu svi moraju posvetiti više pažnje i podrške.

Iako su se zbog virusa korona u Trebinju odgodile skoro sve kulturne manifestacije, ovogodišnje Trebinjsko kulturno ljeto opstalo je zahvaljujući upravo Festivalu filma, koji je jedan od najboljih kulturnih ambasadora Trebinja - složili su se sa tim i ovogodišnji dobitnici nagrade Voja Brajović i Ana Sofrenović.

festival filma trebinje 2020 (9).jpg

Brajović kaže je često prolazio kroz Trebinje i da mu je najviše žao što se u naš grad nije preselio.

"Svaka nagrada svakom umetniku prija, to je njegova najbolja plata, da bi znao da nije uzalud radio. Posebno me raduje što sam u Trebinju u ovoj svetskoj pošasti kada se sprečavaju sve slobode", naveo je Brajović.

On je istakao da mu je drago što trebinjski festival filma pokazuje da svi možemo i moramo da budemo zajedno, da bi se izborili sa svim problemima koji tište ljude.

festival filma trebinje 2020 (3).jpg

"A ove nagrade treba samo da nas podstiču da budemo odgovorni prema onome što radimo", naveo je Brajović, koji je na sceni kazivao stihove Jovana Dučića i Ljubomira Simovića.

Ovogodišnji laureat - Ana Sofrenović rekla je da je za nju Trebinju uvijek bilo put ka moru.

"Prvi put sam ovde i ostaću dobar deo festivala filma. Presrećna sam što sam ovde i nagrada je veoma čudesna", navela je Sofrenovićeva.

festival filma trebinje 2020 (4).jpg

Ona je istakla da joj je posebno drago što se trebinjski festival filma održava u vremenu kakvo je danas.

"Mnogo je straha, sve je nepredvidivo, ali mi je drago što su sva mesta popunjena i što ljudi žele da nas vide - nas i ove divne filmove koji se prikazati", navela je Sofrenovićeva.

Festival je svečano otvorila glumica Nataša Ninković.

festival filma trebinje 2020 (7).jpg

"Možda film ne može da promeni sliku društva, ali može da svima napuni srce i dušu, da otvori oko, uho, ubrza puls, izazove empatiju prema drugom čoveku, da čoveka učini boljim", navela je Ninkovićeva.

Ona je pozvala sve prisutne da sačuvaju kulturu, film, dobrotu.

"To je i način da sačuvamo naš prelepi grad Trebinje", kazala je Ninkovićeva. 

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Slađana Skočajić istakla je da je ovaj festival za Grad posebno draga i važna manifestacija.

Ona je rekla da vjeruje da će nagradu "Zlatni platan" u godinama koje slijede dobiti i mladi glumci koje je iznjedrilo Trebinje.

festival filma trebinje 2020 (8).jpg

"Mnogo mi je drago što smo večars na otvorenom jer smo tako bliže i našem Nebojši Glogovci, dobitniku 'platana' koji nas je prerano napustio", rekla je Skočajićeva.

U muzičkom dijelu programa nastupila je Tanja Jovićević.

festival filma trebinje 2020 (2).jpg

Ulaz za sve projekcije je slobodan, a gledaoci besplatnu ulaznicu mogu rezervisati na e-mail adresi: rezervacijetff@gmail.com.

Sve projekcije u Domu mladih su od 20.00 časova, na platou Muzeja Hercegovine od 20.30 časova, a na terasi Hotela „Leotar“ od 21.30 časova.

Organizatori festivala su Tangram centar iz Beograda, Alme-adria kulturna mreža, Kulturni centar Trebinje i Dom mladih.

Pokrovitelji festivala koji se odžava pod motom „Nova energija“ su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Uprava za dijasporu Srbije i grad Trebinje.

festival filma trebinje 2020 (10).jpg

festival filma trebinje 2020 (5).jpg

festival filma trebinje 2020 (6).jpg