3D pjesacki prelaz trebinje (2).jpg

Tokom sedam mjeseci ove godine na području grada Trebinja pješacima su napisana 33 prekršajna naloga, potvrdila je za TrebinjeLive.info portparol Policijske uprave Trebinje Jovana Cvijetić.

Prema njenim riječima, ukupna finansijska vrijednost napisanih kazni pješacima iznosi 1.300 KM.

Represivne aktivnosti odnose na sankcionisanje pješaka koji su počinili prekršaje propisane članovima od 105. do 110. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

Različiti su razlozi prelaska pješaka mimo obilježenih pješačkih prelaza, a najčešći su žurba i neodgovornost građana, odnosno nerazvijena svijest o opasnostima koje proizlaze iz njihovog neodgovornog ponašanja.

Kazna za pješake koji prelaze preko pješačkog prelaza kada je na semaforu crveno svjetlo je 50 KM, a za prelazak mimo pješačkog prelaza je 40 KM. U prvih sedam dana od dobijanja prekršajnog naloga plaća se 50 odsto kazne.

Prošle godine na području grada kažnjena su 32 pješaka.

Podsjećamo, policija tokom avgusta sprovodi preventivnu akciju "Vozi oprezno - put bezbjedno", pa je savjet svim učesnicima u saobraćaju da brzinu prilagode uslovima na putu i poštuju saobraćajne propise.