brajovic sofrenovic.jpg

Nagrada "Zlatni platan" za izuzetan doprinos evro-mediteranskoj kinematografiji ove godine biće dodijeljen glumcima Vojislavu Brajoviću i Ani Sofrenović, potvrdio je za TrebinjeLive.info umjetnički direktor Festivala evropskog i mediteranskog filma u Trebinju Peđa Milojević.

Milojević je istakao da će nagrada proslavljenim glumcima biti dodijeljena na otvaranju ovogodišnjeg, Osmog festivala filma, koje je najavljeno za 8. avgust u 19.30 časova na otvorenoj sceni Doma mladih.

"Zbog trenutne epidemiološke situacije projekcije filmova će se odvijati na tri lokacije - na ljetnoj sceni Doma mladih, platou Muzeja Hercegovine i terasi hotela 'Leotar'", naveo je Milojević.

Zahvaljujući festivalu filma Trebinje su u proteklim godinama posjetili neki od najvećih imena balkanske kinematografije poput Petra Božovića, Milene Dravić, Anice Dobre, Irfana Mensura, Nebojše Glogovca, Igora Gala, Savine Geršak, Tanje Bošković, Meta Jovanovskog, Svetlane Bojković, Rada Šerbedžije...

Ovogodišnji festival biće održan u skraćenom formatu, od 8. do 12. avgusta, a pod sloganom "Nova energija".

festival filma 2020 trebinje.jpg

Festival će otvoriti film "Dopunska nastava", a do 12. avgusta prikazaće se i filmovi: "Sin", "Svi protiv svih", ruski film "Sluga" u kome glavnu ulogu igra Miloš Biković, te filmovi "Koja je ovo država" i "Uprkos magli" Gorana Paskaljevića.

Organizatori festivala su Tangram centar iz Beograda, Alpe adria kulturna mreža, Dom mladih, Kulturni centar i Muzej Hercegovine.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Uprava za dijasporu Republike Srpske i Grad Trebinje.

Održavanje festivala su i ove godine podržali hotel "Leotar" i Foto "Momo".

Medijski pokrovitelji su Fakultet savremenih umetnosti iz Beograda i EDU TV, a medijski sponzori su Radio Trebinje, Glas Trebinje, portal TrebinjeLive.info i dnevni list Blic.