Herceg novi2.jpg

Herceg Novi poziva i spremno dočekuje turiste iz Republike Srpske, kojih je sve više jer granicu mogu preći sa pristupačnim, negativnim serološkim testom na virus covid-19.

Tokom proteklog vikenda na plažama Herceg Novog uživali su mnogi gosti iz Republike Srpske, koji su bili posebno iznenađeni povoljnijim cijenama smještaja i ugostiteljskih usluga u ovom gradu.

Plaže su uređene, a na najvećem broju kupališta ove godine se ne naplaćuju ležaljke i suncobrani. Otvoreni hoteli, brojni vlasnici apartmana, restorana i kafića prilagodili su cijene aktuelnoj situaciji pa za isti novac ove godine možete boraviti i do duplo duže nego lani. Za turiste su otvorene novske tvrđave Kanli Kula i Forte Mare, na kojima se naplaćuje simbolična cijena ulaznice od 1 evro za grupne i 2 evra za individualne posjete.

Činjenica da je Herceg Novi pogranični grad u koji mogu doći sa negativnim testom koji košta dvadesetak evra, razlog je više da građani Republike Srpske odaberu baš ovaj grad za svoj odmor. Posebno je važno da procedura prelaska granice nije komplikovana i nema čekanja na prelazu Sitnica.

Stevan Šobot iz Istočnog Sarajeva jedan je od onih koji su proteklog vikenda uživali na novskoj obali, u miru i čistom moru. Kako je kazao za Radio televiziju Herceg Novi, nisu imali nikakvih problema prilikom prelaska granice. Testove su uradili u svom gradu, za šta su kao četvoročlana porodica izdvojili 160 konvertibilnih maraka, što je oko 80 evra.

Herceg novi1.jpg

Preporuku svima da dođu u Herceg Novi daje i Tatjana Šiforija iz Foče koja je protekle nedelje ljetovala u ovom gradu. Dodaje da joj je bio potreban odmor, a ovo je destinacija koju je sa zadovoljstvom izabrala.

Građani Republike Srpske u Crnu Goru mogu da uđu sa negativnim serološkim testom (ELISA) na virus covid-19. Dovoljno je na granici pokazati negativan test urađen u akreditovanoj laboratoriji, koji nije stariji od 72 sata. Riječ je o testu koji se radi iz krvi i otkriva antitijela, tačnije konstatuje odgovor organizma na kontakt sa virusom. Rezultati se čekaju svega nekoliko sati, a može  se uraditi u svakom većem gradu.